Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika to pyszne ciasto, które zawsze i każdemu się udaje!
Kruche ciasto doskonale komponuje się z nadzieniem jabłkowym i jeśli użyjecie masła to ciasto będzie przepysznie maślane.
Ja właśnie takie uwielbiam.
Jabłecznik ten piekłam niejednokrotnie i zawsze znikał w oka mgnieniu.
Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis!
Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika - składniki:
(Forma o wymiarach 20 x 24 cm)
300g mąki
250g masła/margaryny
50g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku
Dodatkowo:
1 słoik musu jabłkowego (około 700g)
Opcjonalnie:
płatki migdałowe
Prosta szarlotka z musem jabłkowym ze słoika - przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne.
Należy je szybko zagnieść na jednolitą konsystencję.
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części.
Jedną z nich wyłożyć dno formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i na niej równomiernie umieścić mus jabłkowy ze słoika.
Na wierzch poskubać pozostałą część schłodzonego ciasta oraz opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Szarlotkę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
bardzo lubię szarlotki!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńA dzisiaj mam właśnie ochotę na taką szarlotkę.
OdpowiedzUsuńMoże skorzystasz z przepisu?
UsuńPyszne ciasto, lubię je jeść i chyba widzę płatki migdałów jeśli się nie mylę?
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Tak, to płatki migdałów. Również pozdrawiam.
UsuńKiedy dodac platki migdalow,przed czy po pieczeniu. Pozdrawiam.
UsuńPrzed pieczeniem.
UsuńUwielbiam, ale muszę ograniczać ;)
OdpowiedzUsuńOj, szkoda :*
UsuńPyszne ciasto, szarlotka to moje ulubione jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSzarlotka zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest ;)
UsuńAle smakowicie wygląda! Idealne ciasto na jesień :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńtakie ciasta są najlepsze!
OdpowiedzUsuńTeż takie bardzo lubię.
UsuńOstatnio myslalam,zeby cos upiec ,jednak nie jestem w tym dobra , przewaznie wychodzi mi zakalec :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie! KLIK
:)
UsuńMniam! Piękna szarlotka, z pewnością bym nie odmówiła porcyjki 😉
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
UsuńPrezentuje się smakowicie :D Dawno nie jadłam szarlotki, więc z przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńKochana, aż☺ ślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńwspaniale musiała smakowac
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo smacznie wygląda ten jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy do musi nie trzeba dodać galaretki? Sam mus nie będzie zbyt plynny?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba.
UsuńMus jest rzadki, więc trzeba czymś zagęścić. Inaczej wszystko wsiąknie w ciasto.
UsuńMój zawsze jest rzadki i nigdy nie wsiąka, ale jeśli masz obawy dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.
UsuńJabłecznik wyszedł płynny, wiec do musu trzeba coś dodać żeby był zbity... także nie wiem jak Pani to wychodzi
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia musu? Choć u mnie jest lejący się i później gęstnieje.
UsuńJa właśnie dziś testuje bo wygląda przepięknie
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt!
UsuńUwielbiam🙂
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń