Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami piekłam już wiele razy, ale najczęściej z orzechami włoskimi. Od jakiegoś czasu w moim domu króluje również wersja migdałowa. Szczerze Wam przyznam, że ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne, pełne rozpływającej się w ustach czekolady i chrupiących migdałów. Doskonale też syci, więc z pewnością po jednym kawałku nie będziecie czuli głodu oraz zaspokoicie ochotę na "coś" słodkiego! Uwielbiam ciasta z płatków owsianych, a Wy? Wypróbujecie ten prosty przepis?
Forma: tortownica o średnicy 24 cm
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40-50 minut
Ciasto owsiane z czekoladą i migdałami - składniki:
- 250g płatków owsianych
- 400 ml mleka 2%
- 120g masła
- 220g cukru/ksylitolu
- 3 jajka
- 80g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
- 150g migdałów (można użyć orzechów, np. włoskich)
- 100g czekolady gorzkiej
Jak zrobić ciasto owsiane z czekoladą i migdałami?
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie należy je wymieszać z masłem oraz połową cukru/ksylitolu (110g). Jaja ubić z resztą cukru/ksylitolu (110g) i połączyć z płatkami. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych migdałów (100g) oraz posiekaną czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypać pozostałymi migdałami (50g). Ciasto piec (bez termoobiegu, do tzw. "suchego patyczka") przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Inspiracja przepisem Pawła Małeckiego na Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami.
Super pomysł na ciasto. Muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńAle fajny pomysł na ciasto. Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniałe ciasto, takie jesienne
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJedno słowo: "pycha" :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńTakiego ciasta nigdy nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
<3
UsuńBardzo ciekawe ciasto. Pyszne i bogate ciacho 😀
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńproszę kawałek!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZapiszę przepis, może nawet jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
Usuńfajne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCiekawie czy wyszłoby z płatkami orkiszowymi ? :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie :D
Usuń