czwartek, sierpnia 19, 2021

Kotlety mielone bez jajek

Kotlety mielone bez jajek - czy wyjdą?
Oczywiście, że tak i będą tak samo smaczne jak te z dodatkiem jajka.
 Kotlety bez jajek są też doskonałą opcją dla osób z alergią na ten produkt.
Tak naprawdę jajko ma sklejać masę, ale w praktyce wcale nie jest aż takie potrzebne.
Wszystko zależy od dobrej jakości mięsa, lecz jeżeli jakimś sposobem masa mięsna Wam się rozpada to wtedy można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej lub troszkę (!) więcej bułki tartej.
Poniższy przepis na mielone jest bardzo prosty i beż żadnych urozmaiceń.
Kotlety wychodzą miękkie i aromatyczne.
Pycha!
 
 
 Kotlety mielone bez jajek - składniki:
 
(około 11 sztuk)
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z kurczaka)
1 sucha bułka namoczona w mleku 
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki bułki tartej
 1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
Ponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
 
 
 Kotlety mielone bez jajek - przygotowanie:
 
 
Cebulę z czosnkiem należy drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
Wszystkie składniki masy mięsnej porządnie wyrobić i doprawić według własnego smaku (*).
 
Następnie z mięsa uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.
 
 
 Kotlety mielone bez jajek - dodatkowe informacje:

 (*) Dla początkujących radzę najpierw usmażyć mini kotlecika i sprawdzić jak doprawione jest mięso.
 

 W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
 

15 komentarzy:

  1. Jakie ciekawe kotlety. Chętnie bym wyprbówała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na letni obiad!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli robię mielone bez jajek to zawsze zapiekam je w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbowałabym takich kotletów :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny zestaw obiadowy, a kotleciki bez jajek pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie robiłam :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem Ci, że też często nie dodaje jajka do masy miesnej. Gdy się samemu mieli mięso to ono jest właśnie jakoś bardziej kleiste. A do masy często dodaje otręby, w sumie każdy rodzaj, zależy co akurat mam w szafce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger