Biszkopt z 3 składników do ciast i tortów, który zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest to biszkopt bez mąki ziemniaczanej oraz bez proszku do pieczenia.
Przepis ten wykorzystałam już niejednokrotnie i jeszcze nigdy mnie na zawiódł.
Także jeśli szukacie receptury na lekki oraz puszysty biszkopt to koniecznie wypróbujcie ten!
Ps. Drugim sprawdzonym biszkoptem jest mój Biszkopt z mąką ziemniaczaną - klik.
Różnica polega na tym, że biszkopt z mąką ziemniaczaną jest bardziej sypki i nie taki mięsisty jak biszkopt z samej mąki pszennej.
To od Was zależy jaką strukturę ciasta bardziej lubicie.
Biszkopt z 3 składników - składniki:
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
4 jajka
100g cukru
100g mąki pszennej
(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
6 jajek
150g cukru
150g cukru
150g mąki pszennej tortowej
(Tortownica o średnicy 26-28 cm)
8 jajek
200g cukru
200g cukru
180g mąki pszennej tortowej
Biszkopt z 3 składników - przygotowanie:
Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby piany "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i stopniowo wmieszać przesianą (!) mąkę pszenną.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i stopniowo wmieszać przesianą (!) mąkę pszenną.
(Nie miksować! Mieszać szpatułką.)
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Piec przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części (*).
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części (*).
Biszkopt z 3 składników - dodatkowe informacje:
Ja przeważnie przekrajam biszkopty na 3 krążki.
Przykładowe ciasta z biszkoptem:
Prosty tort Drip Cake z motylkami - klik
Tort dla dziewczynki Jednorożec - klik
Bardzo lubimy biszkopt. Często go piekę :)
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńJa ostatnio rzadko robię biszkopt z mąką ziemniaczaną, ale zawsze z proszkiem do pieczenia. Muszę spróbować bez proszku, ciekawe jak wyjdzie bez proszku na erytrolu?
OdpowiedzUsuńPewnie pulchny i ładny.
UsuńAle cudny ten tort z motylkami! Masz talent :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńale piękny biszkopt ":D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAleż rewelacyjnie wygląda. Pychota.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Rzadko piekę biszkopty, muszę to zmienić. Cudownie wygląda ten tort, śliczny!
Pozdrawiam cieplutko ♡
<3
UsuńTaki biszkopt lubię najbardziej, bez żadnych wspomagaczy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDobrych przepisów na biszkopt, nigdy dosyć :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeraz już będę mogła robić torty:) u mnie biszkopt zazwyczaj wychodził taki malutki i opadał więc chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam i koniecznie pochwal się efektem.
UsuńDługo szukałam dobrego przepisu na biszkopt Ale zawsze mi nie wychodził.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest genialny prosty i tak mało potrzeb . Pierwszy raz biszkopt mogłam podzielić na 3 części ������
Bardzo się cieszę!
UsuńRobiłam już nie raz z Pani przepisu ☺️ zawsze wychodzi ☺️ tym razem chciałam zrobić czekoladowy, można dodać kakao? I jeśli tak to w którym momencie najlepiej i ile dodać kakao ? Pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńSuper. Kakao należy przesiać i wymieszać z mąką. Proszę nie zapomnieć na poczet kakao odjąć tyle samo mąki.
UsuńBiszkopt z kakao: https://www.dibloguje.pl/2019/01/uniwersalny-biszkopt-kakaowy-do-ciast-i.html
Właśnie korzystam kolejny raz z tych przepisów. Jestem zachwycona. Pięknie dziękuję!!! Pozdrawiam i polecam! Iwona S.
OdpowiedzUsuńA można przepis na biszkopt na standardowa blasze prostokątną
OdpowiedzUsuńProszę podać wymiary to obliczę. I jak ma być wysoki?
Usuń