Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego.
Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym razem postanowiłam również dodać pieczarki.
Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą lub ziemniakami.
Lubicie podroby?
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - składniki:
500g żołądków drobiowych
7-8 pieczarek
1 marchewka
1 cebula
1 cebula
kawałek pora (opcjonalnie)
kawałek selera (opcjonalnie)
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła/oleju
sól, pieprz
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła/oleju
Ponadto:
olej
Opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki/koperek
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - przygotowanie:
Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą i zagotować.
Następnie należy wodę zlać i żołądki ponownie umyć oraz zalać świeżą wodą.
Gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 1 godzinę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 1 godzinę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Podroby odcedzić, ostudzić oraz pokroić w paseczki.
Do garnka nalać wody, dodać pokrojone warzywa i wszystko razem ponownie gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Do garnka nalać wody, dodać pokrojone warzywa i wszystko razem ponownie gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Całość przełożyć do mięsa.
Zasmażka.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę mieszając dodać do garnka wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gulasz gotować do zgęstnienia sosu.
Na końcu doprawić do smaku oraz opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
Zasmażka.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę mieszając dodać do garnka wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gulasz gotować do zgęstnienia sosu.
Na końcu doprawić do smaku oraz opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - dodatkowe informacje:
(*) Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku.
(**)
Do zasmażki przeważnie używam mąki pszennej, ale czasami przygotowuję
wersję bezglutenową i wtedy wybieram mąkę kukurydzianą lub ryżową. Z praktyki wiem, że nie każda mąka ładnie łączy się z tłuszczem - zleży to od firmy.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Przyznam, że dawno nie jadłam takiego gulaszu.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny gulasz❤
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSkusiłabym się
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńBardzo rzadko przygotowuje podroby ,w moim domu tylko ja je jem. Twój gulasz bardzo mnie skusił. Pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńdawno nie jadłam
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWitam właśnie dzisiaj zrobiłam taki gulasz dla syna 😀palce liza
OdpowiedzUsuńSuper, a może ma pani zdjęcie.
Usuń