Cynamonki orkiszowe, czyli bułeczki odrywane z cynamonem to pyszne, mięciutkie bułeczki, których przygotowanie sprawia niezwykłą przyjemność.
Zapach cynamonu jest tak kuszący, że u mnie większość bułeczek znika jeszcze kiedy są ciepłe.
Idealnie smakują z kawą lub kubkiem mleka.
Bułeczki zawsze pięknie wyrastają, więc naprawdę każdy sobie z nimi poradzi.
To kto wypróbuje mój sprawdzony przepis na cynamonki?
Bułeczki z cynamonem - składniki:
(około 9 sztuk)
Bułeczki:
300g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 650)
30g świeżych drożdży
125 ml mleka (1/2 szklanki)
1 jajko
30g masła
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
Wierzch:
30g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Bułeczki z cynamonem - przygotowanie:
Zaczyn.
Drożdże wkruszyć do ciepłego (nie gorącego!) mleka i dodać po 2 łyżki cukru oraz mąki.
Całość wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto.
Do miski należy przesiać mąkę.
Dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz podrośnięty zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Powinno być dość sprężyste i nieklejące się do rąk.)
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie podzielić je na 9 równych części i z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki w niewielkich odległościach umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć szmatkę i ponownie odstawić na około 1 godzinę, aby się napuszyły.
(Napuszone bułeczki powinny się ze sobą połączyć.)
Następnie każdą bułkę posmarować rozpuszczonym masłem oraz posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Bułki piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Piekarnika nie należy wcześniej nagrzewać. Ja posiadam gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Gotowe cynamonki powinny być zarumienione.)
Ależ one muszą być pyszne. Rewelacyjne jedzonko.
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńCiekawi mnie ich smak :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńPrzyjemny przepis, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUwielbiam cynamon, ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPrzypominają mi się te pieczone przez babcie!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie,
Pozdrawiam, Mada
<3
UsuńRobiłam kiedyś coś podobnego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTe bułeczki wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńA wiesz, że ja sama cynamonowych bułeczek nie piekłam?? Ale wtopa 😉
OdpowiedzUsuńTeż korzystam z tej mąki orkiszowej, bardzo ją lubię.
Do nadrobienia :*
UsuńZ cynamonem muszą być pyszne, zwłaszcza takie świeże i cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńI to bardzo. Polecam.
UsuńPozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, jutro robię 😊
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem.
Usuń