Frytki z piekarnika to doskonała alternatywa dla frytek smażonych w głębokich tłuszczu.
Są mniej kaloryczne, dużo zdrowsze i naprawdę smakują rewelacyjnie.
Nawet przyjemnie chrupią.
U mnie taka wersja gości bardzo często!
Ps. Zobaczcie moje inne przepisy na frytki nie tylko z ziemniaków - klik.
Frytki z piekarnika - składniki:
6 dużych ziemniaków
Przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
50 ml oleju
50 ml oleju
Frytki z piekarnika - przygotowanie:
Obrane, umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w słupki i dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.
Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
(Czas
pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika - u mnie gazowy.
Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z
zewnątrz.)
Frytki z piekarnika - dodatkowe informacje:
(*)
Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki to po pokrojeniu
ziemniaków należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody, najlepiej z
kostkami lodu i tak pozostawić na około 1 godzinę.
Tym sposobem skrobia zostanie wypukana, a frytki po upieczeniu nabiorą intensywniejszej chrupkości.
Ten krok jest opcjonalny.
Uwielbiam frytki z piekarnika
OdpowiedzUsuńSą pyszne!
UsuńNie robiłam jeszcze takich frytek.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńBardzo lubię takie frytki i co najważniejsze są zdrowsze od klasycznych.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńKocham frytki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmi jakoś z piekarnika wychodzą takie sflaczałe frytki :)
OdpowiedzUsuńMoże mało oleju i zła temperatura?
UsuńMuszę wypróbować ten przepis 😋
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńBardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam frytki! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU nas frytki tylko z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńZdrowo.
Usuń