Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki.
Ciasto zawsze pięknie wyrasta i dzięki dodatkowi sera jest lekko wilgotne, a rabarbar
zatopiony w polewie śmietankowej wprost rozpływa się w ustach.
Sami spróbujcie i nie obawiajcie się zakalca!
Lubicie ciasta z rabarbarem?
Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową - składniki:
(Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto serowe:
115g twarogu (użyłam półtłustego w kawałku, ale może być mielony)
1 jajko
80 ml mleka
60 ml oleju
1/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Polewa śmietanowa:
1/3 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Dodatkowo:
200g rabarbaru
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
cukier puder lub płatki migdałowe do posypania
Opcjonalnie:
cukier puder lub płatki migdałowe do posypania
Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową - przygotowanie:
Rabarbar.
Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Ciasto serowe.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Ciasto serowe.
Jeśli ser jest w kawałku to należy go dokładnie rozetrzeć za pomocą
widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek).
Wyrabiając ciasto stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ma powstać gładkie i w miarę elastyczne ciasto. Może odrobinę się kleić. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.)
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać mąką ziemniaczaną i obłożyć rabarbarem.
Polewa śmietanowa.
Wszystkie składniki zmiksować oraz przelać na ciasto.
Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Pieczenie.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") około 45-50 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWłaśnie będę zrywać rabarbar na działce, więc już wiem jakie ciacho upiekę :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
Usuńświetny przepis, ciasto wydaje się mega smaczne :) lubię rabarbar, wiec chętnie kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle pychotka :) uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJeszcze czegoś ttakiego nie widziałam, ale wygląda i brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńZjadłabym, mimo, że nie przepadam za rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBajecznie smaczne ciasto <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem ale takiego jeszcze nie jadłam. Zapowiada się smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSmakowicie to wyglada 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem! Ależ apetycznie wygląda ten wypiek :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńPyszności 🙂
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno już nie jadłam ciasta z rabarbarem. Z chęcią bym takie zjadła. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńciasto wygląda genialnie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRabarbar głównie kojarzy mi się z kompotem, rzadko jadam go w cieście, jestem ciekawy smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis.
Usuńczy ciasto trzeba wyrabiac recznie czy mozna mikserem
OdpowiedzUsuńMożna mikserem, ale z końcówkami "hakami".
UsuńCiekawy przepis, do przetestowania ;-)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńW tamtym roku pierwszy raz robiłam ciasto z rabarbarem i w tym chyba będę musiala to powtórzyć. Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń