Ciastka czekoladowo-chałwowe są niesamowicie pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku.
Po prostu rewelacja!
Smak chałwy jest przyjemnie wyczuwalny i doskonale łączy się z czekoladowym posmakiem.
Ciasteczka są doskonałe do przechowywania w szczelnie zamkniętym pojemniku, więc możecie je upiec w większej ilości.
Lubicie ciastka z chałwą?
Ciastka czekoladowo-chałwowe - składniki:
(około 10 sztuk)
50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej)
50g masła/margaryny
1/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/3 łyżeczki proszku o pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki kakao
50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej)
50g masła/margaryny
1/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/3 łyżeczki proszku o pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki kakao
Ciastka czekoladowo-chałwowe - przygotowanie:
Margarynę/masło zmiksować z chałwą.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Masę schłodzić w lodówce przez minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Masę schłodzić w lodówce przez minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczać i ułożyć na blasze wysłanej papierem do
pieczenia.
(Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ w trakcie pieczenia ciastka dość sporo rozlewają się na boki.)
Piec w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić w piekarniku na wysuniętej blaszce.
(Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ w trakcie pieczenia ciastka dość sporo rozlewają się na boki.)
Piec w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić w piekarniku na wysuniętej blaszce.
(Ciasteczka początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją. Nie pieczcie ich zbyt długo, bo wyjdą zbyt chrupiące.)
Ależ one muszą być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo <3
UsuńAle zjadłabym teraz takie ciacho :) Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Pochwal się efektem.
UsuńCiasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńIdealne ciastka do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda!
UsuńAle one muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować.
UsuńSuper ciasteczka, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńSą! Polecam!
UsuńBoskie ciasteczka ❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTakich ciastek jeszcze nie jadłam, ale przepis chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam i również pozdrawiam.
UsuńMoje ulubione smaki
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńBardzo lubię chałwę. Kiedyś dodałam ją do masy do tortu,ale ciastka to rewelacja pomysł. I jakie piękne kształtne są!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńbardzo fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzekolada i chałwa połączenie idealne. Aż mi ślinka cieknie 😅
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam ciastka :D
OdpowiedzUsuńJa również!
Usuń