Biszkopt przekładany brzoskwiniami i galaretką to smaczne i efektowne ciasto, którego przygotowanie jest bardzo proste.
Biszkopt jest mięciutki oraz delikatnie wilgotny, a brzoskwinie z galaretką świetnie orzeźwiają.
Dodatkowo odrobina kremu na bazie kremówki i serka mascarpone podkreślają wygląd oraz smak całości.
Polecam!
Biszkopt przekładany brzoskwiniami i galaretką - składniki:
(Forma o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
4 jajka
100g cukru
100g mąki pszennej
Przełożenie:
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej/pomarańczowej
2 brzoskwinie (u mnie świeże)
Krem na wierzch:
100 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
2-3 brzoskwinie do dekoracji (i mnie w syropie)
Biszkopt przekładany brzoskwiniami i galaretką - przygotowanie:
Biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz partiami wmieszać przesianą mąkę.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz partiami wmieszać przesianą mąkę.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie biszkopt ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 2 części.
Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 2 części.
Przełożenie.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.
Brzoskwinie pokroić w kostkę oraz wymieszać z tężejącą galaretą.
W tortownicy ułożyć pierwszą część biszkoptu i wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami.
Całość zakryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Wierzch.
Schłodzoną (!) kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno oraz połączyć z serkiem mascarpone.
Kremem posmarować wierzch ciasta i na końcu ułożyć na nim plasterki brzoskwini.
Jak pięknie, wiosennie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMniam.Moja mama takie ciacho ostatnio robiła :)
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuńmusi być wyśmienity :O
OdpowiedzUsuńBył!
UsuńPrzepiękne ciasto <3!
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPiękne wyglada i pewne super smakuje 😛
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam takie proste i owocowe ciasta. A Twoje ciasto wygląda tak uroczo!😃
OdpowiedzUsuńMiło mi!
Usuńwspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPysznie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńNiebo dla oka i podniebienia :D
<3
UsuńWygląda smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń