Kotlety jajeczne są jednym z moich pysznych wspomnień z dzieciństwa.
Moja mama nawet najprostszą potrawę potrafiła zamienić w wielki smakołyk.
Kotlety z jajek uwielbiam do dziś i często przygotowuję dla mojej rodziny.
Świetnie komponują się z ziemniakami lub pieczonym frytkami oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Do środka kotletów możecie również dodać szczypiorek, koperek bądź posiekaną natkę pietruszki.
Pycha!
Kotlety jajeczne - składniki:
(6 sztuk)
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko świeże
1 cebula mała
1 bułka + mleko do namoczenia1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety jajeczne - przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju.
Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
(Wolę tą pierwszą wersję.)
Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.)
Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera.
(Wolę tą pierwszą wersję.)
Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.)
Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.
Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
kiedyś robiłam i są pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda, są smaczne.
UsuńDawno nie jadłam takich kotletów. Pychota.
OdpowiedzUsuńJa też stanaowczo za rzadko je przyrządzam.
UsuńLubimy!
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńWłaśnie ostatnio myślałam o takich kotlecikach,ale jeszcze nie zrobiłam. Ale zainspirowałaś mnie Kochana i w tygodniu zrobię:) proste i sycące danie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem <3
Usuńpamiętam ten przepis kotetlety z jajek są pycha dostałam taki ale ja jeszcze daje szczypiorek i pietruszkę czy rziodkiewka pozdraqwiam
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO ja! Szukałam tego przepisu od dawna! Robiłam je kiedyś w szkole na zajęciach praktyczno-technicznych i bardzo chciałam do nich wrócić! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńProszę <3
UsuńBardzo lubię kotlety jajeczne ;)
OdpowiedzUsuńJa również <3
UsuńNigdy nie przyrządzałam takich kotletów, ale Twoje prezentują się smakowicie :D Będę musiała wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Koniecznie spróbuj <3
UsuńNigdy nie robiłam...
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować!
UsuńAle to pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńKotlety jajeczne kojarzą mi się z dzieciństwem. Często przygotowywała je moja babcia. Przypomniałaś mi o nich i postanowiłam wykorzystać jako pomysł na obiad. Obawiałam się, że moje córki niechętnie podejdą do mojego eksperymentu, jednak byłam pozytywnie zaskoczona. Wszystko im bardzo smakowało i pytały czy częściej będzie taki obiad :-)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię i przypominają mi słodkie dzieciństwo.
UsuńA to ciekawe, moja mama tez mi smazyla takie kotleciki. Pamietam, ze dodawala do nich koperek. Byly pyszne, szczegolnie ta chrupiaca panierka :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRobię czasem takie kotlety :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszne jajeczne kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń