Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie.
Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao.
Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje!
Lubicie ciasta drożdżowe?
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką!
Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki:
(Keksówka 10 x 30 cm)
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 jajko
100g roztopionego masła
Kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
gęsty dżem/marmolada
jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie:
Zaczyn.
Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki.
Całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto.
Do większej miski należy przesiać mąkę.
Dodać cukier, jajko, roztopione masło, resztę letniego mleka oraz uprzednio przygotowany zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Powinno być dość elastyczne i nieklejące się do rąk.)
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie należy je rozwałkować na kształt prostokąta.
(Szerokość ma być odrobinę dłuższa od długości keksówki. Mój placek miał wymiary około 33 x 37 cm.)
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem, tak aby od brzegów był 1,5 cm odstęp.
Górny i dolny brzeg zagiąć do środka (aby dżem nie wypłynął podczas pieczenia) i ciasto zwinąć w roladę.
(Można zwijać jak w klasyczny rulon. Ja oba boki zwijałam do środka.)
Ciasto należy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kruszonka.
Wszystkie składniki połączyć i palcami rozetrzeć na grudkowatą konsystencję.
Wierzch ciasta obficie posypać kruszonką.
Pieczenie.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i temperaturę ustawić na 180 stopni.
Piec przez około 40 minut.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Uwielbiam ciasto drożdżowe, zwłaszcza babkę, jadłem już takie, ale nigdy go nie robiłem sam ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj zrobić :)
UsuńŚwietna drożdżówka. Ja dodaję jeszcze garść płatków migdałów oraz rodzynek. Pozdrawiam Jola.
UsuńTo ciasto idealne do kawy. Pychota.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam takie ciasta :) pyszności :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńLubimy takie ciasta.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDrożdżowe to moje ulubione ciasto. A dodanie dżemu do środka to naprawdę ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakie ciasto robiła moja babcia. Pycha :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam, zjadłabym.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńŚwietny przepis na ciasto muszę tylko odkopać jakiś dobry dżem domowy od mojego taty...
OdpowiedzUsuń<3
Usuńdrożdżowe zawsze najlepsze
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMmm, pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCudowne, jakie puchate, az slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMmm ślinka cienkie :D Ja uwielbiam takie drożdżowe ciasta z kruszonką a dodatkowo jeśli są z kwaśnym dżemem czy owocami - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper ciasto drożdżowe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUpiekłam z powidłami, genialne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. A masz może zdjęcie?
UsuńRobiłam drożdżowe pierwszy raz bałam się że nie wyjdzie a wyszło super pyszne!!😁
OdpowiedzUsuńSuper! A może ma pani zdjęcie?
UsuńTak🙂
UsuńPodeślij na fb lub maila: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je na stronie :)
UsuńCzy można ciasto wstawić już do rozgrzanego piekarnika? 🙂
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj wstawiam do zimnego, żeby za szybko nie rosło i nie popękało.
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika 😉
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem.
UsuńWszystko zrobiłam jak należy i nawet blaszkę wzięłam ciut większą . Połowa ciasta wysplynela z blaszki wraz z tym co najlepsze czyli kruszonką
OdpowiedzUsuńHmmm. Robiłam to ciasto wiele razy i nic takiego mi się nie przydarzyło.
UsuńCiasto pyszne ale upiekłam w dużej blaszce i była idealna. Nie wiem jak się może zmieścić pół kilo mąki w keksowce...
OdpowiedzUsuńSą różne wymiary keksówek. Moja była długa. A ma może pani zdjęcie?
UsuńW połowie zdjedzona już jest🙈 więc jedynie takie zdjecue6
OdpowiedzUsuńProszę o podesłanie przez fb lub ig. Z chęcią umieszczę ja na fanpage.
UsuńJeden z moich ulubionych przepisów. Mimo, ze mam za małą keksówkę, bo wypływa ciasto, to tak czy siak jest przepyszne. Dziekuję :) ciąża stała się bardziej znośna 😁
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam.
UsuńWyszło mi lekko surowe w środku? jaka może być przyczyna, najbardziej tam, gdzie była marmolada, troszkę jak pączki czasem kiedy za duża temperatura smalcu :( Ma pani jakąś radę ??
OdpowiedzUsuńMoże było niedopieczone? Jaki posiada pani piekarnik i w jakiej temperaturze piekła? Czy marmolada była gęsta?
UsuńWitam miło można dać owoce mrożone do ciasta.
OdpowiedzUsuńTak, ale należy je rozmrozić i zlać nadmiar wody/soku.
Usuń