niedziela, kwietnia 04, 2021

Chleb z rukolą - zero waste



Chleb z rukolą to doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli, która zalega w lodówce.
Czasami mi się zdarza, że kupię duże opakowanie, połowę wykorzystam, a reszta stoi i więdnie.
Do upieczenia chleba można również wykorzystać np. natkę pietruszki.
Chlebek jest bardzo smaczny i miękki.
W końcu domowe pieczywo nie ma sobie równych.
Polecam!


 Chleb z rukolą - składniki:

300g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
50g rukoli
200 ml ciepłej wody

 Chleb z rukolą - przygotowanie:

Rukolę należy zblendować z ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki.
Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut.
Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól.
Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą.
Wszystkie razem dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto w misce przykryć ściereczką oraz odstawić na około 60-80 minut do wyrośnięcia.
 (Powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie jeszcze trochę je przemieszać dłonią oraz uformować w chlebek.
Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
(Z wierzchu można naciąć go nożem, ale nie jest to obowiązkowe.)
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
(Posiadam piekarnik, który grzeje jedynie od dołu.)
 

28 komentarzy:

  1. Pyszne na śniadanko. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rukolę, myślę, że posmakowałby mi ten chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super takie gospodarowanie w którym nic sie nei marnuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszny chlebek! Wesolych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię rukolę, więc na pewno by mi smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł na wykorzystanie sałaty, szczerze mówiąc czasem też tak mam, kupię i później zostaje i więdnie...i wtedy robię koktajl. Następnym razem zrobię taki chlebek;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger