Chleb z rukolą to doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli, która zalega w lodówce.
Czasami mi się zdarza, że kupię duże opakowanie, połowę wykorzystam, a reszta stoi i więdnie.
Do upieczenia chleba można również wykorzystać np. natkę pietruszki.
Chlebek jest bardzo smaczny i miękki.
W końcu domowe pieczywo nie ma sobie równych.
Polecam!
Chleb z rukolą - składniki:
300g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
50g rukoli
200 ml ciepłej wody
Chleb z rukolą - przygotowanie:
Rukolę należy zblendować z ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki.
Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut.
Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól.
Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą.
Wszystkie razem dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto w misce przykryć ściereczką oraz odstawić na około 60-80 minut do wyrośnięcia.
(Powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie jeszcze trochę je przemieszać dłonią oraz uformować w chlebek.
Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
(Z wierzchu można naciąć go nożem, ale nie jest to obowiązkowe.)
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
(Posiadam piekarnik, który grzeje jedynie od dołu.)
Wygląda przepysznie.!.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPyszne na śniadanko. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWesołych Świat
OdpowiedzUsuńI wzajemnie.
UsuńChlebek wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńUwielbiam rukolę, myślę, że posmakowałby mi ten chleb ;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPogodnych Świąt ;)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńsuper takie gospodarowanie w którym nic sie nei marnuje.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńCudowny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJaki pyszny chlebek! Wesolych Swiat :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo lubię rukolę, więc na pewno by mi smakował :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńCiekawy pomysł na wykorzystanie sałaty, szczerze mówiąc czasem też tak mam, kupię i później zostaje i więdnie...i wtedy robię koktajl. Następnym razem zrobię taki chlebek;)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPodoba mi sie :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń