Prosta babka czekoladowa poleca się nie tylko na świąteczny stół, choć jako szybka babka wielkanocna z pewnością zrobi spore wrażenie.
Ciasto smakuje rewelacyjnie oraz tak... czekoladowo!
Jest bardzo puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie sypkie.
A co najważniejsze to ta babka zawsze się udaje!
Koniecznie sami o tym się przekonajcie.
Babka czekoladowa - składniki:
150g masła lub margaryny
150g cukru
150g cukru
3 jajka
120g mąki pszennej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
30g kakao (1/4 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100g czekolady
2 łyżki mleka
Babka czekoladowa - przygotowanie:
Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
Następnie należy stopniowo dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
Masę przelać do formy (*) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 min (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować polewą.
Polewa.
Czekoladę roztopić i połączyć z mlekiem na gładką konsystencję.
Babka czekoladowa - dodatkowe informacje:
(*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam "placek".
Używam formy z kominkiem.
Oj cudna babeczka, zjadłabym choć kawałeczek ❤️
OdpowiedzUsuń<3
UsuńIdealna do kawy. Pychota.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPiękna babeczka.
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńSuper babeczka czekoladowa ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszna świąteczna ( i nie tylko) inspiracja. Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie <3
UsuńCzekoladowa najlepsza!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo smakowicie! Uwielbiam czekoladowe ciasta. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWow! Wygląda bosko! Nikt się jej nie oprze:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszna babka i dziękujemy za wzmiankę.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudowna aprzy okazji zdrowych wesołych świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie.
UsuńSmak tkwi w prostocie ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńZastanawiam się, czy mogę zamienić mąkę pszenną na owsianą. Mam uczulenie na pszenicę. Jak myślisz, wyrośnie? :)
OdpowiedzUsuńNie będzie puszysta i z pewnością będzie zbyt sucha :(
UsuńRobiłam pierwszy raz i babka wyszła super . Dziękuję za przepis ☺️
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może jest zdjęcie?
UsuńSmakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńwoow jak kusząco wyglada Radosnych i zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wesołych Świąt!
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie babeczki, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńZrobiłam dzisiaj w keksówce Wyszła puszysta i delikatna Fajny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się. A ma może pani zdjęcie?
UsuńNo Kochana ale ja się nie cieszę Ona znika migiem. Drugą już upiekłam Jejku ona taka dobra Do drugiej orzechy mielone dodałam, ale ich nie czuć. Mam zdjęcia i tej pierwszej i drugiej
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło <3
Usuńwysłałam zdjęcia na messenger
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zdjęcie dodane już na fanpage. Pozdrawiam.
Usuń