Karkówka duszona z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad, który każdy potrafi przygotować.
Podałam Wam prosty przepis niewymagający wybitnych umiejętności.
Mimo, że nie jest to zbyt wymyślne danie to uwierzcie, że sprawdzi się przy każdej okazji, nawet na większy, rodzinny obiad.
Karkówka wychodzi mięciutka oraz bardzo aromatyczna.
Po prostu wprost rozpływa się w ustach w kremowym sosie z dodatkiem warzyw.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i eksperymentujcie z innymi rodzajami mięsa.
Karkówka duszona z warzywami - składniki:
5-6 plastrów karkówki
2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
1 cebula (duża)
przyprawa do karkówki
papryka słodka (do smaku; u mnie wędzona)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania mięsa
olejKarkówka duszona z warzywami - przygotowanie:
Plastry karkówki delikatnie rozbić oraz oprószyć przyprawami.
Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na złoty kolor.
Mięso przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę uprzednio pokrojoną w piórka.
Cebulę dodać do karkówki razem z warzywami, listkiem laurowym oraz zielem angielskim.
Całość zalać wodą tak, aby pokrywała wszystkie składniki.Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
(Potrwa to około godziny. W zależności od rodzaju mięsa.)
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką i doprawić do smaku.
(U mnie zawsze wychodzi idealny dzięki mące, w której zostało obtoczone mięso.)
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
To idealne jedzonko dla mojego męża.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKarkówkę jadam nie za często, ale tą bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć innego mięsa.
UsuńWygląda sycąco i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest pyszna.
UsuńMam kawałek karkówki i brak pomysłu co z nim zrobić. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńProszę :* Czekam na efekt.
UsuńA to super inspiracja do obiadu na swieta
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo lubię takie proste przepisy.
OdpowiedzUsuńUmieszczam je dla różnorodności. Nie wszyscy są mistrzami w kuchni :)
UsuńNie jemy często karkówki, ale w takim wykonaniu to bym z chęcią zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńKiedyś lubiłam kartkówę, potem przestałam jeść ze względów zdrowotnych i jak po jakimś czasie znów miałam zjeść, to już mi tak nie smakowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowała.
UsuńDobre przyprawy to podstawa :)
OdpowiedzUsuń