Cukinia w panierce sezamowej poleca się jako zdrowa i szybka przekąska.
Idealnie nadaje się podczas spotkań towarzyskich lub też na lekką kolację.
W naszym domu cukinia panierowana znika naprawdę ekspresowo.
Staram się ją smażyć na minimalnej ilości tłuszczu i często w zdrowej panierce.
Bułka tarta to klasyka, prawda?
Dlatego na końcu wpisu zamieściłam informacje o fajnej alternatywie dla zwykłych panierek.
A wracając do zaprezentowanej cukinii to spróbujcie podać ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Pycha!
Koniecznie to sprawdźcie!
Cukinia w panierce sezamowej - składniki:
1 średnia cukinia (około 400g)
sól
Do panierowania:
2 jajka
1 łyżka mleka
panierka sezamowa (*)
Ponadto:
odrobina oleju do smażenia
Cukinia w panierce sezamowej - przygotowanie:
Cukinię należy dokładnie umyć, osuszyć oraz pokroić w plasterki o grubości około 8 mm.
Każdy kawałek delikatnie posolić.
Jajka roztrzepać z odrobiną mleka i ewentualnie doprawić ulubionymi przyprawami.
Panierowanie.
Plastry cukinii osobno obtoczyć w jajku i następnie bardzo dokładnie w panierce sezamowej.
Smażenie.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Cukinię smażyć z obu stron po kilka minut.
(W gotową cukinię można z łatwością wbić widelec.)
(*) W przepisie użyłam panierki sezamowej AlePanierka, którą prezentowałam Wam już tu - klik.
W jej składzie znajdują się otręby pszenne, sezam i złoty len.
Inne rodzaje panierek również zawierają różne pełnowartościowe składniki oraz zero zbędnej chemii.
Polecam!
AlePanierka na Facebooku - klik.
AlePanierka na Instagramie - klik.
AlePanierka na Allegro - klik.
Jej, nie jadłam jeszcze czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńJa również polecam panierowaną cukinię. Ta sezamowa panierka ciekawie się zapowiada.
Usuń:)
UsuńWygląda smakowicie :P
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
:)
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle ciekawe danie, z chęcią bym spróbowała ��
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńUwielbiam cukinie, a w takiej odsłonie jeszcze nie miałam okazji jeść.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńUwielbiam cukinię. Jadam ją w każdej postaci, w taki sposób przygotowanej nie znam. Poszukam tej panierki, brzmi nieźle
OdpowiedzUsuńMożna ją nabyć np. na Allegro :) Polecam.
UsuńŚwietna przekąska!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMuszę spróbować, bo zwykle robię soute lub w tradycyjnej panierce.
OdpowiedzUsuńWarto <3
UsuńMniam! Ale pyszności, fajnie pomyślana przekąska:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMNiam, ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawe :) Zwykle używałam zwykłej bułki tartej, ale pomysł z sezamem na plus :)
OdpowiedzUsuńPolecam tą wersję :)
Usuńlubię cukinię! fajna wersja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAleż to musi być smaczne. Akurat mam cukinię to zrobię :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper, to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj, jest.
UsuńW lato cukinii mamy dużo, ale w sezamie jej chyba nie przyrządzaliśmy
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńLubimy takie "fit" pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńLubię sezam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, jak pysznie. 😊😋
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńUwielbiam panierowana cukinie, a taka panierka to palce lizac! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń