Bezglutenowy sernik z jabłkami, a może szarlotka z serem?
Bez względu jak nazwiemy ciasto to i tak będzie smakowało rewelacyjnie!
Kruche ciasto sporządzone na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej oraz delikatna, kremowa masa serowa świetnie komponuje się jabłkami.
Uwielbiam to połączenie i odkąd wymyśliłam je w 2016 roku to gościło u mnie już mnóstwo razy.
Poza wspaniałym smakiem wielkim plusem ciasta jest fakt, że mogą spożywać je osoby na diecie bezglutenowej.
Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!
Spokojnie możecie podwoić proporcje.
Bezglutenowy sernik z jabłkami - składniki:
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Ciasto:
75g mąki kukurydzianej
75g mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
60g cukru
Masa serowa:
500g mielonego twarogu (tłustego) (*)
2 jajka (duże)
70g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2-3 jabłka (średnie)
1 łyżka soku z cytryny
Bezglutenowy sernik z jabłkami - przygotowanie:
Ciasto.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitej masę.
Ciasto podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3.
Większy kawałek wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a resztę odłożyć do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 15-20 minut w 180 stopniach.
Jabłka.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z sokiem cytrynowym.
Masa serowa.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Całość.
Na
ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę
ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę).
Całość piec 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernik ostudzić w przy uchylonych drzwiczkach piekarnik
i następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Bezglutenowy sernik z jabłkami - dodatkowe informacje:
(*) Użyłam tłustego twarogu z kostek. Jeśli macie dobrej jakości wiaderkowy to dodajcie około 30g stopionego i ostudzonego masła.
Pewnie nie raz zauważyliście na moim facebookowym lub instagramowym story te piękne talerze.
Kilka osób mnie o nie pytało, więc postanowiłam odpowiedzieć publicznie.
Ich autorkami są sympatyczne dziewczyny z pracowni Moja Lepa.
Asia i Małgosia tworzą naprawdę przepiękne rzeczy z ceramiki i przy okazji prowadzą ciekawe warsztaty.
Koniecznie zajrzyjcie na ich stronkę www oraz profil na Instagramie.
Wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBajeczny serniczek <3
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper połączenie. Aż chcę się sięgnąć po jeden kawałek:)
OdpowiedzUsuńA talerze przepiękne!
Dziękuję bardzo.
UsuńCiekawe zestawienie smaków, nie próbowałam nigdy takiego połączenia, a ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMiło i polecam.
UsuńIdealny sernik :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDobrze że przez ekran się nie tyje, bo zjadłabym cały taki sernik! Czysta rewelacja!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJaki pyszny serniczek i dziekuje za polecenie Mojej Lepy, musze koniecznie zobaczyc na instagramie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zajrzyj do dziewczyn.
UsuńMój partner byłby nim na pewno zachwycony :)
OdpowiedzUsuńA Ty nie jadasz takich rzeczy?
UsuńNie pogardziłabym takim sernikiem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń