Gulasz z serduszek drobiowych z warzywami, czyli po prostu duszone serduszka to idealna propozycja na szybki i tani obiad.
To klasyczne danie, które znane jest w wielu domach mające zarówno wielkich miłośników, jak i przeciwników podrobów.
Delikatne serduszka i sos z warzywami doskonale komponuje się z dowolną kaszą, ryżem oraz ziemniakami.
Poniżej prezentuje Wam sposób, w który kiedyś gulasz gotowała moja mama.
Lubicie gulasz z serduszek?
Gulasz z serduszek drobiowych z warzywami - składniki:
1/2 kg serduszek drobiowych
2-3 garście mrożonej włoszczyzny (można użyć świeżych warzyw)
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
olej
Zasmażka (opcjonalnie):
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki masła lub oleju
2-3 garście mrożonej włoszczyzny (można użyć świeżych warzyw)
1 duża cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
olej
Zasmażka (opcjonalnie):
1-2 łyżki mąki
2-3 łyżki masła lub oleju
Gulasz z serduszek drobiowych z warzywami - przygotowanie:
Serduszka oczyścić z żyłek oraz tłuszczu, opłukać, przełożyć do garnka oraz zalać wodą.
Całość zagotować, zlać wodę i ponownie nalać świeżej.
Wsypać odrobinę soli i gotować przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
Następnie serduszka należy ostudzić oraz pokroić w plasterki.
Serduszka przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, którą należy przełożyć do gulaszu.
Zasmażka.
Na patelni rozgrzać masło i energicznie mieszając wsypać mąkę (aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka oraz wymieszać.
Serduszka przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, którą należy przełożyć do gulaszu.
Zasmażka.
Na patelni rozgrzać masło i energicznie mieszając wsypać mąkę (aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka oraz wymieszać.
Wsypać majeranek oraz paprykę.
Gulasz gotować do momentu zgęstnienia sosu, a na końcu doprawić do smaku.
Jeśli rozglądacie się za nowymi garnkami to chciałabym Wam polecić garnki WMF.
Są naprawdę solidne i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Firma WMF, która posiada ponad 150-letnią tradycję gwarantuje największą jakość swoich produktów.
Garnki oprócz swojej trwałości prezentują się bardzo elegancko i naprawdę aż chce się w nich gotować.
Konieczne zajrzyjcie do sklepu Garneczki.pl (https://www.garneczki.pl) oraz sprawdźcie w jaki sposób uprzyjemnić sobie przygotowywanie potraw w zaciszu własnej kuchni.
Mi zawsze radość sprawia jak coś przyrządzam w dobrym garnku i patelni, do której nic nie przywiera.
Świetna propozycja na rozgrzewający obiad!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńDawno nie jadłam takiego gulaszu. Pychota.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńOj zjadłabym :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNigdy nie robiliśmy, ale zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńSZYBKI obiad? Niech Cię licho za taką szybkość :)
OdpowiedzUsuńPewnie. I nie trzeba stać przy garach ;)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego gulaszu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj!
UsuńWygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńWiesz, że chyba kilka lat nie jadłam serduszek, a w dzieciństwie je uwielbiałam :) Czas nadrobić zaległości :)
<3
Usuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie dla mnie, nie jadam podrobów :)
OdpowiedzUsuńPodroby są specyficzne.
Usuń