Domowe kajzerki to pyszne bułeczki pszenne, które posiadają chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek.
Każdy może je upiec, ponieważ są naprawdę proste w przygotowaniu, a nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!
Jeszcze takie ciepłe, pachnące...
Polecam!
Domowe kajzerki - składniki:
(około 8 sztuk)
3 szklanki mąki pszennej (około 450 g; 1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki letniej wody (190 ml)
3 szklanki mąki pszennej (około 450 g; 1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki letniej wody (190 ml)
20g świeżych drożdży/1,5 łyżeczki (5g) drożdży instant
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Domowe kajzerki - przygotowanie:
Przygotować zaczyn.
Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, miękkie masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
(Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski.)
Gładkie oraz elastyczne ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie ponownie je wyrobić (przez około 5 minut) oraz przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
Tak przygotowane zostawić na 30-40 minut, aby delikatnie się napuszyły.
(Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
Bułki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Ostudzić na kratce.
W przepisie została użyta mąka z Młynów Szczepanki.
I tak naprawdę czy użyjecie typu 450, 500, czy też 550 to i tak bułeczki ładnie wyrosną.
Przepis ze strony: www.cincin.cc.
Też często takie robię.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Świetnie!
UsuńPiękne :) domowe pieczywo nie ma konkurencji :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńTakie kajzerki najlepiej smakują z dżemem i kakao.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszne są takie kajzerki domowej roboty;)
OdpowiedzUsuńTo fakt <3
UsuńAle piękne buleczki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszności, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam pieczywa domowej roboty.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :)
Dziękuję, a domowe pieczywo jest najlepsze!
UsuńCiekawy przepis, chętnie przetestuję.
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt.
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis. Wesołych świąt ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ładne ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMniami domowe kajzerki ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńTeż ostatnio piekłam bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
UsuńWyobrazam sobie ten zapach, pycha :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń