Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy to jedno z tych ciast, któremu nie można się oprzeć.
Uwierzcie, że pokochają je nawet osoby niezwracające uwagi na dietę i lubiące te niebyt zdrowe słodkości.
Takim przykładem jest mój mąż, który sam zjada większą cześć ciasta i twierdzi, że jest ono naprawdę rewelacyjne.
A ja w tym przypadku wyjątkowo przyznaję mu całkowitą rację!
Ciasto jest odrobinę wilgotne, delikatnie kremowe i mocno czekoladowe...
Jednym słowem rozpływa się w ustach.
Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny i ciężko odgadnąć co jest głównym składnikiem tego ekspresowego wypieku.
Oprócz tego ciasto nie zawiera glutenu oraz ani grama cukru.
Ja zaprezentowałam Wam wersję z polewą czekoladową, do której użyłam czekolady słodzonej erytrolem.
Zresztą tego naturalnego oraz niskokalorycznego słodzika użyłam do ciasta.
Polecam!
Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy - składniki:
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
250g ciecierzycy z puszki/słoika (waga bez zalewy)
3 łyżki aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
150g erytrytolu (lub innego słodzidła)
3 jajka
3 łyżki oleju (stopiłam kokosowy)
3 łyżki kakao
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu waniliowego
Opcjonalnie:
50g czekolady bez cukru
1 łyżka mleka
płatki migdałowe
Zdrowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy - przygotowanie:
Cierzycę z aquafabą należy zblendować w większej misce na gładki mus.
Dodać jajka, olej, aromat waniliowy oraz erytrytol.
Całość zmiksować i połączyć z kakao, zmielonymi płatkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia.
Jednolite ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto opcjonalnie udekorować polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie czekolady z odrobiną mleka i posypać uprzednio podprażonymi płatkami migdałowymi.
(Płatki prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia się.)
Jaki fajny przepis na ciasto. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńUwielbiam ciasta czekoladowe, ale z ciecierzycą jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj!
UsuńWygląda przepysznie. Moje klimaty ciastowe, z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńSuper przepis na ciasto z ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper :) Robiłam podobne ciasto z ciecierzycy i było zaskakująco pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper. Takie ciasta są rewelacyjne!
UsuńPowiem Ci, że to ciasto jest dla mnie zupełną nowością. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Musze je spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńI to koniecznie spróbuj! Ciasto jest przyjemnie czekoladowe, a ciecierzycy nie czuć.
UsuńWygląda pysznie - ostatnio nadmiar cukru mi daje popalić, więc wszelkie takie pyszności mile widziane.
OdpowiedzUsuńPolecam na wypróbowanie.
UsuńŚwietne ciacho, same dobre składniki, tak jeszcze nie piekłam, wyszło pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam <3
UsuńMoja siostra jest wielbicielką takich wypieków
OdpowiedzUsuńTo ma super smak ;)
UsuńI to ciacho jak najbardziej do mnie trafia! :D
OdpowiedzUsuńZ ciecierzycy na razie robiłam muffinki różnych smaków i form a w formie czekoladowego ciacha to najbardziej lubię fasolowe brownie <3
<3
UsuńMuszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
UsuńCiasto wyglada po prostu przepysznie
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńCzy soja też dałaby rade w tym przepisie bo akurat mam ? :)
OdpowiedzUsuńDa radę :D
UsuńJakie pyszne ciasto i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNa tak czekoladowe ciasto ślinka Mi cieknie, wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWow, zapisuję sobie ten przepis i będę próbować swoich sił!
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńMyślisz,że można zrobić z gotowanej ciecierzycy? I zblendować z odrobiną wody z gotowania?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak!
UsuńWłaśnie zjadłam. Pyszne😁
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńNa pewno jest przepyszne. Robiłam kiedyś ciasteczka z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka też robię. A ciacho posmakowało nawet mojemu mężowi :D
UsuńPiekłam jest pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńUdany przepis, fajna konsystencja, ciasto wilgotne i puszyste, w smaku czuć trochę coś specyficznego, ale ogólnie smaczne. Robiłam z podwójnej porcji, ale dałam tylko 100 g brązowego cukru i łyżkę miodu, idealnie weszło do tortownicy. Zastanawiam się czy słodzidło można by zastąpić bananem, tylko ciekawe czy wtedy trzeba by jeszcze coś zmodyfikować..?
OdpowiedzUsuńBanan to świetny pomysł i ciasto wyjdzie bez modyfikacji, choć można wtedy dodać mniej ciecierzycy. Ps, Może ma pani zdjęcie? Z chęcią dodam je do albumu na fb?
UsuńJa dodałam jeszcze 300 gram uduszonych i zblendowanych jabłek z cynamonem. Aromat dałam rumowy zamiast waniliowego. BAJKA!
OdpowiedzUsuńSuper <3 A może ma pani zdjęcie?
UsuńDzień dobry:)
OdpowiedzUsuńCiacho rewelacja ! Ale chyba zrobiłam coś źle bo nie urosło mi tak ładnie jak Pani :(
Miło mi, że smakowało. A robiła Pani dokładnie z moimi wskazówkami i w formie o podobnej wielości?
UsuńCiasto jest naprawdę pyszne! Uwielbiam takie smaki i konsystencję. Dziś zrobiłam z trochę mniejszą ilością erytrolu i orzechami. Zobaczymy, co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńDałam orzechy włoskie. Wyszło cudowne. To ciasto to mega sztos!
UsuńA masz może zdjęcie?
Usuń