Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami to chyba moja ulubiona wersja ciasta kruchego.
Samo ciasto jest delikatne i moim zdaniem smaczniejsze niż z jajkiem, a dodatkowo idealnie sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z alergią oraz będących na diecie wegańskiej (jeśli użyjecie margaryny).
To szybkie i tanie ciasto robiłam już niejednokrotnie z różnymi dodatkami.
Pasują do niego różne owoce oraz dżemy, ale tym razem ciasto przełożyłam wiśniami w żelu.
Zawsze wyjdzie pyszne i za każdym razem może być inaczej.
Spróbujcie!
Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami - składniki:
(Forma 20 x 20 cm)
Ciasto:
300g mąki pszennej
250g masła/margaryny
50g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina aromatu cytrynowego/waniliowego
Dodatkowo:
gęsty dżem/owoce (tym razem użyłam wiśni w żelu)
Najlepsze kruche ciasto bez jajek z dżemem lub owocami:
Do
dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, proszek
do pieczenia, aromat oraz kawałki schłodzonego masła/margaryny.
Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
Blaszkę z zawartością wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
To przepis, ktory chętnie wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na efekt!
UsuńJeju, to ciasto wygląda przepysznie. Ale bym sobie go dzisiaj pojadła do kawki.
OdpowiedzUsuńWarto upiec, kilka minut roboty i jest!
UsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNie robiłam jeszcze kruchego bez jajek ;) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBez jajek jest najlepsze!
UsuńCoś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńLubię kruche ciasta ❤
OdpowiedzUsuńI ja <3
UsuńBrzmi i wygląda fajnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńSwietnie wygląda i pewnie też tak smakuje. Dziś go wypróbuje
OdpowiedzUsuńCieszę się i proszę pochwalić się efektem!
UsuńTak mi narobiłaś smaka tym ciastem, że chyba będę musiała zrobić;)
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńNigdy nie robiłam ciasta bez jajek - muszę spróbować :) Zwłaszcza, że warto mieć takie awaryjne wyjście gdy np. nagle skończą się jajka.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Polecam, bo ciasto jest naprawdę delikatne!
UsuńWygląda bardzo smacznie 😘😘
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBardzo lubie takie ciasta, super!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńna pewno takie ciasto by mi smakowało
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńwygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńKruszonka najlepsza ^^
OdpowiedzUsuńOj tak.
UsuńCiekawy przepis właśnie grzeje piekarnik mam nadzieję że wyjdzie.
OdpowiedzUsuńProszę pochwalić się efektem!
UsuńPo co do kruchego dodaje się proszę dob pieczenia?
OdpowiedzUsuńAby ciasto było lżejsze.
UsuńPyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy po wyrobieniu nie trzeba schładzać ciasta ?Czytałam , że kruche musi być 30 min schłodzone zanim do piekarnika się da , hmmm :) Chce zrobić jutro i nie chce żeby zakalec wyszedł :D
OdpowiedzUsuńZakalec nie wyjdzie, a nie zawsze chłodzę ciasta kruche. Zazwyczaj kiedy chcę je wałkować i wycinać na ciasteczka. Spokojnie, ciasto się uda.
UsuńJa mam dwie lewe ręce do ciast i to wydaje się proste :D a ile dać świeżych borówek ? Nie obciąża ciasta ? :)
OdpowiedzUsuńMożna dać borówki. Myślę, że tak z 300g.
UsuńCiasto pyszne,z powidłami się super komponuje
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszny przepis. Zrobilam z powidłami śliwkowych. Palce lizać. Najbardziej smakował ostatni kawałek:)
OdpowiedzUsuńSuper. A może ma pani zdjęcie?
UsuńJak Pani myśli czy w wersji świątecznej z masą makową się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak! To dobry pomysł!
UsuńWygląda pysznie! Myśli Pani, że będzie się nadawało jako spód pod sernik?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Oczywiście, że się nada.
UsuńNiesamowicie proste i smaczne ciasto! Bardzo mnie zaskoczyło, przełożyłam dżemem porzeczkowym a zamiast aromatu dałam nieco cukru waniliowego. Pychota, w 15 minut w piekarniku, same plusy. To ciasto jest tak kruche, że prawie sypkie 😀 lubię takie.
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne ☺️a właśnie jajek zabrakło i idealnie robimy więc z musem jabłkowym ☺️♥️💪
OdpowiedzUsuń