niedziela, listopada 15, 2020

Gulasz z kurczaka po meksykańsku




Gulasz z kurczaka po meksykańsku to idealna oraz szybka propozycja na smaczny obiad, który też wygląda kolorowo i apetycznie.
Przyznam, że robię go bardzo często, ponieważ moja rodzina go uwielbia.
Delikatne mięso oraz pyszny i aromatyczny sos świetnie komponuje się z kaszami, ryżem, makaronem, a nawet też z ziemniakami.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!


Gulasz z kurczaka po meksykańsku - składniki:

500g mięsa gulaszowego z kurczaka (u mnie najczęściej z udek)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta/zielona papryka (*)
 1/3 papryczki chili
200g fasolki szparagowej (pomieszałam żółtą i zieloną)
300-500 ml bulionu (**)
150g koncentratu pomidorowego
 papryka
słodka mielona (u mnie wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka obtaczanie mięsa
olej


Gulasz z kurczaka po meksykańsku - przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką.
Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące.
Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.
Warzywa pokroić i dodać do mięsa.
(Fasolkę przekroić na 2 lub 3 części, a paprykę pokroić w paseczki lub większą kostkę.)
Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
  Wszystko razem zalać gorącym bulionem
i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut. 
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i podgotować do zgęstnienia sosu.
Gotowy gulasz doprawić do smaku.
 
 
Gulasz z kurczaka po meksykańsku - dodatkowe informacje:

(*) Warto, aby gulasz był kolorowy, więc jeśli dodajecie zieloną paprykę to najlepiej, aby fasola była żółta i na odwrót.
(**) Jeśli nie macie bulionu to możecie użyć wody i wtedy wrzucić z 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego oraz dodać domową vegetę.

29 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na obiadek :) Ze świeżym pieczywem mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania po meksykańsku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja obiadowa, zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje klimaty. Pozdrawiam serdecznie 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię meksykańskie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym razem raczej nie moje klimaty kupinarne, ale mojej rodzince by posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada rzeczywiście bardzo kolorowo jak na mięsne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje! Bardzo lubię takie propozycje, gdzie pierwsze skrzypce grają warzywa i piersi z kurczaka plus dużo wyrazistych aromatycznych przypraw, zainspirowałaś mnie ❤

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger