Gulasz z kurczaka po meksykańsku to idealna oraz szybka propozycja na smaczny obiad, który też wygląda kolorowo i apetycznie.
Przyznam, że robię go bardzo często, ponieważ moja rodzina go uwielbia.
Delikatne mięso oraz pyszny i aromatyczny sos świetnie komponuje się z kaszami, ryżem, makaronem, a nawet też z ziemniakami.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Gulasz z kurczaka po meksykańsku - składniki:
500g mięsa gulaszowego z kurczaka (u mnie najczęściej z udek)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta/zielona papryka (*)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta/zielona papryka (*)
1/3 papryczki chili
200g fasolki szparagowej (pomieszałam żółtą i zieloną)
200g fasolki szparagowej (pomieszałam żółtą i zieloną)
300-500 ml bulionu (**)
150g koncentratu pomidorowego
papryka słodka mielona (u mnie wędzona)
150g koncentratu pomidorowego
papryka słodka mielona (u mnie wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka obtaczanie mięsa
olej
Gulasz z kurczaka po meksykańsku - przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką.
Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące.
Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.
Warzywa pokroić i dodać do mięsa.
Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.
Warzywa pokroić i dodać do mięsa.
(Fasolkę przekroić na 2 lub 3 części, a paprykę pokroić w paseczki lub większą kostkę.)
Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Wszystko razem zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut.
Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Wszystko razem zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i podgotować do zgęstnienia sosu.
Gotowy gulasz doprawić do smaku.
Gulasz z kurczaka po meksykańsku - dodatkowe informacje:
(*) Warto, aby gulasz był kolorowy, więc jeśli dodajecie zieloną paprykę to najlepiej, aby fasola była żółta i na odwrót.
(**) Jeśli nie macie bulionu to możecie użyć wody i wtedy wrzucić z 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego oraz dodać domową vegetę.
Wygląda naprawdę dobrze. Pychota.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszna propozycja na obiadek :) Ze świeżym pieczywem mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńUwielbiam dania po meksykańsku:)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPyszna propozycja obiadowa, zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńMoje klimaty. Pozdrawiam serdecznie 😁
OdpowiedzUsuńSuper i również pozdrawiam.
UsuńLubię meksykańskie jedzenie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTym razem raczej nie moje klimaty kupinarne, ale mojej rodzince by posmakowało :)
OdpowiedzUsuńA czego nie lubisz?
Usuń*kulinarne :)
OdpowiedzUsuńZrozumiałam o co chodzi ;)
UsuńWyglada rzeczywiście bardzo kolorowo jak na mięsne danie :-)
OdpowiedzUsuńLubię jak jest dużo warzyw.
UsuńPysznie kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam Marzenko.
UsuńWygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje! Bardzo lubię takie propozycje, gdzie pierwsze skrzypce grają warzywa i piersi z kurczaka plus dużo wyrazistych aromatycznych przypraw, zainspirowałaś mnie ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
UsuńTaki gulasz to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuń