Drożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem.
Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię.
Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka.
Polecam!
Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki:
(Forma o wymiarach 9 x 28 cm)
3/4 szklanki puree z dyni (1 szklanka = 250 ml; około 230g; tu przepis na puree - klik)
3/4 szklanki mleka
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru (130g)
100 ml oleju
1 szczypta soli
odrobina aromatu waniliowego/pomarańczowego/migdałowego (według gustu)
Opcjonalnie na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka/wody
Drożdżówka dyniowa bez jajek - przygotowanie:
Przygotować zaczyn.
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Puree dyniowe połączyć z pozostałym mlekiem.
Następnie do większej miski należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem.
Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto.
(Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 180 stopni.
Piec około 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
Opcjonalnie przygotować lukier.
Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ostudzonym cieście.
W przepisie użyłam mąki Szczepanki Luksusowej typ 550.
Wygląda pysznie :) A ile tej mąki dać? Chyba że jestem ślepa i nie widzę w tekście :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Poprawiłam - 500g.
UsuńTakiej drożdżówki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJakie piękne jesienne ciasto 😊
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję.
UsuńMniam wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDyniowej jeszcze nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować!
UsuńPysznie wygląda! :) myślę, że ten przepis jest mega.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWygląda przepysznie, ale bez liścia poproszę :D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy ;)
UsuńWygląda cudownie :) Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
UsuńKoniecznie muszę zrobić! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy 🙂
www.twinslife.pl
Czekam na efekt <3
UsuńJaka cudowna drozdzoweczka!
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńZ dyni robiłam jedynie zupę krem :) Chętnie wypróbuję ten przepis :) Jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto.
OdpowiedzUsuńDyni mocno nie czuć, ale jest pyszne!
UsuńWygląda bardzo apetycznie i mąka bardzo dobrze mi znana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper ma kolorek
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMmmm, na pewno pyszne :) mam puree z dyni zamrożone ;)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie skorzystaj z przepisu :*
UsuńCiekawy przepis na babkę, super ci wyrosła ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMam, nareszcie mam ten przepis. Hurrra
OdpowiedzUsuńMiło mi. Także czekam na efekt.
Usuń