Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik.
Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru.
Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta.
Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć!
To kto z Was spróbuje takiego połączenia?
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki:
(ponad 20 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 jajko
Dodatkowo:
około 8-10 śliwek
Ponadto:około 8-10 śliwek
olej do smażenia
cukier puder/miód do podania
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek lub na dłużej.
Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę.
Dodać pokruszone drożdże, miód oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek lub na dłużej.
Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu.
Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - dodatkowe informacje:
(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.
Te racuchy to naprawdę ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚwietny przepis. Moja mama robi podobnie ale z jabłkiem. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńJabłkowe to mój przepis bazowy z zeszytu mojej mamy. Również pozdrawiam :*
UsuńOd dawna nie jadłam racuchów a je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWarto to nadrobić :*
Usuńale bym zjadła!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie skorzystaj z przepisu.
UsuńUwielbiam. Racuchy jak za dawnych lat :) Moja mama podobne robi.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńłooo jacie ale wyżerka. Dawno nie robiłam racuchów, ani nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWarto nadrobić racuchowe szaleństwo :D
UsuńChętnie zjadłabym takie racuchy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam. Są proste w przygotowaniu.
UsuńOstatnio robiłam z jabłkami, to teraz pora na śliwkowe :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSuper, bardzo lubię racuchy z jabłkiem, ale ze śliwkami to muszą być jeszcze pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńAle mi narobiłaś smaka na racuchy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż to musi pachnieć ;)
OdpowiedzUsuńOj, cudownie :D
UsuńSuper racuchy i malinowy miód <3!
OdpowiedzUsuńTo prawda i dziękuję.
UsuńU Ciebie zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3 U Ciebie też! Lubię Cię odwiedzać.
UsuńTakich racuszkow nikt nie odmowi :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńAle pysznie wyglądają. Nie jadłam jeszcze ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować <3
UsuńRacuchów ze śliwkami jeszcze nie jadłem. Swoją drogą nie powinno się czytać takich postów "na głodnego", bo to potęguje ochotę. :D
OdpowiedzUsuńJa tylko chcę zachęcić do korzystania z przepisu ;)
Usuń