środa, października 21, 2020

Proste bułeczki pszenne

 
 
 Proste bułeczki pszenne są bardzo delikatne w smaku, idealnie się kroją i cudownie pachną.
Przyznam Wam szczerze, że jeszcze ciepłe po prostu rozpływają się w ustach!
U nas zazwyczaj większa część bułeczek znika posmarowana samym masłem.
Naprawdę każdy może je przygotować i zawsze wyjdą.
 I nie ważne, czy użyjecie mąki tortowej, czy do ciast drożdżowych (typ 550).
Polecam!

 
 Proste bułeczki pszenne - składniki:
 
(10-12 sztuk)
25g drożdży świeżych lub 7g suchych
1 łyżka cukru (płaska)
250 ml letniej wody
1 jajko
80g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
 
 
 Proste bułeczki pszenne - przygotowanie:
 
Przygotować zaczyn.
 Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku użycia drożdży suchych ten krok pomijamy. Od razu wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto.)
Następnie w większej misce umieścić przesianą mąkę, roztopione, ale przestudzone masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn.
Wszystko razem dokładnie wyrobić za pomocą dłoni lub mikserem z końcówką (tzw. hakiem) do ciast drożdżowych.
(Potrwa to do około 10 minut.)
Gładkie oraz elastyczne ciasto przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.
(Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)
Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
(Stolnicę/dłonie warto delikatnie oprószyć mąką.)
Wszystkie bułeczki przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczyć oraz przykryć szmatką.
Tak przygotowane zostawić na 10-15 minut, aby delikatnie się napuszyły.
(Można je też z wierzchu naciąć, lecz nie jest to konieczne.)
Bułki piec (*) w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180-190 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Ostudzić na kratce.
 
 
 Proste bułeczki pszenne - dodatkowe informacje:

 (*) Jeśli chcecie, aby bułeczki miały przyjemnie chrupiącą skórkę to przed pieczeniem na dół piekarnika należy wstawić jakieś naczynie/foremkę z wodą.
Wtedy podczas pieczenia wytworzy się para, która nada skórce odpowiednią chrupkość.
 
 
 Na zdjęciach widzicie bułeczki z Mąką Szczepanki Extra typ 400.
I widzicie? Wyszły!
W tym przypadku niekoniecznie musi być to typ 550.
Przyznam, że z taką mąką bułki są bardziej delikatne i jak zawsze pyszne!

Przepis z bloga: Po Prostu Pycha.

26 komentarzy:

  1. Kiedyś piekłam, ale teraz mi się nie chce. A Twoje bułeczki idealnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super <3 Chętnie przetestuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne muszą być te bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam dobra piekarnie koło siebie wiec mi by się nie chciało w to bawić. Mimo to super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe bułeczki najlepsze a jeszcze na mące prosto z młyna to już w ogóle :-)Brawa dla męża !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne bułeczki :) wystarczy posmarować samym masłem i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super bułeczki bez chemicznych dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak domowe pieczywko. Pozdrawiam Dianko:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger