Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym to pyszna propozycja na niezbyt skomplikowany obiad.
Mimo swojej prostoty tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie.
Mięso wychodzi miękkie, aromatyczne i doskonale łączy się z lekko słodkim, pomidorowym sosem.
To kto się skusi na taki obiadek?
Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym - składniki:
około 5-7 skrzydełek z kurczaka (można użyć innych części kurczaka)
Marynata:
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
pieprz, sól
2 listki laurowe
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wody
1 listek laurowy
1 szczypta bazylii (solidna)
sól, pieprz
Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym - przygotowanie:
Umyte i osuszone skrzydełka pokryć marynatą przygotowaną z oleju, papryki, soli i pieprzu.
Kurczaka przełożyć do miski, dodać listki laurowe i przykryć.
Całość odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Po tym czasie na łyżce oleju podsmażyć przednio posiekaną cebulę z czosnkiem.
Następnie należy dodać ketchup połączony z wodą, listek laurowy, bazylię, sól oraz pieprz.
Wszystko razem wymieszać i zagotować.
Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Mniam!! Koniecznie muszę przygotować te skrzydełka!
OdpowiedzUsuńWarto <3
UsuńSos ketchupowy to bardzo ciekawy pomysł na danie.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńRobię podobny sos do żeberek, pycha☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSkrzydełek jeszcze nigdy nie zapiekałam w sosie ketchupowym. Całkiem ciekawe połączenie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńJak ja dawno nie robiłam i nie jadłam skrzydełek. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWyglądaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńProsto i smacznie, lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńSmakowałoby mi na 1000000% ;D
OdpowiedzUsuń<3
UsuńA ja szukałam niedawno jakiegoś ciekawego przepisu na skrzydełka. Muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńMarynaty ketchupowe są świetne, przynajmniej ja bardzo lubię mięsa marynowane w ten sposób.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak to mówią: przez żołądek do serca, a mój partner kocha keczup, więc... :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńświetny przepis, ale jednak wolę do marynaty mój ulubiony pikantny ketchup Włocławka ;)
OdpowiedzUsuńMożna dodać dowolny.
UsuńPysznościowe skrzydełka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńTaki obiadek to dopiero musi smakować, szybki do zrobienia i szybki do zjedzenia :-)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń