Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą to niewielka modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik.
Są naprawdę przepyszne i za każdym razem znikają ekspresowo!
Bo kto się oprze miękkiemu placuszkowi, który cudownie pachnie i jest nadziany jabłkami z czekoladą?
Polecam!
Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - składniki:
(ponad 20 sztuk)
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 jajko
Dodatkowo:
2-3 jabłka
2-3 jabłka
około 60g czekolady
Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
olej do smażenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą lub na dłużej.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą lub na dłużej.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*).
(Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.)
Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - dodatkowe informacje:
(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.
Uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńMoja cała rodzinka również.
UsuńNigdy nie jadłam racuchów z jabłkami.
OdpowiedzUsuńChyba żartujesz? Jak byłam mała to moja mama często je smażyła. Spróbuj <3
UsuńWspaniałe racuchy kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko <3
UsuńSuper, bardzo lubię racuchy z jabłkami, a czekolada to dodatkowy plus :)
OdpowiedzUsuńMałe urozmaicenie :D
UsuńDzieciaki takie uwielbiają a i ja sama nie potrafię się nigdy oprzeć ;-)
OdpowiedzUsuńU nas też tak jest :)
UsuńWow , uwielbiamy takie pyszności ☺
OdpowiedzUsuń<3
Usuńwyglądają i na pewno smakują przepysznie!
OdpowiedzUsuńOj tak, polecam.
UsuńSuper wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńłaaa :) ale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Podsyłam ;)
Usuńmniam, mniam! aż żal, że nie mogę!
OdpowiedzUsuńDlaczego?
Usuńpyszności ! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńRacuchy z jabłkami zawsze mi się kojarzą z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńMi również ;)
UsuńAle cudnie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3 Zawsze takie wychodzą.
UsuńJadłam dzisiaj racuchy, ale z samymi jabłkami ;D
OdpowiedzUsuńTeż pysznie.
UsuńMniam!! Koniecznie muszę przygotować, dzieciaki będą zachwycone!
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńMmm mm! Jabłka plus czekolada... dodałbym tylko trochę cynamonu 😉 chętnie wypróbuję Twój przepis, bo uwielbiam racuchy!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądają przepysznie! Takie słodkości uwielbiam najbardziej, więc kradnę przepis i zabieram się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńUwielbiam racuchy :)
OdpowiedzUsuńJa też.
Usuńalez kusząco wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńmm, kuszące ;) chyba takie zrobię w któryś dzień ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam racuszki! Ale takich rozpustnych z czekoladą jeszcze nie robiłam :) Mój J. chyba kochałby mnie za takie jeszcze bardziej ;D
OdpowiedzUsuńPolecam :D
Usuń