Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania smakuje naprawdę rewelacyjnie i nie wymaga monotonnego wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste! Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców! Polecam!
Wielkość tortownicy: 22 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minutDrożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 50g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 3-4 jabłka (średnie)
Kruszonka:
- 50g masła/margaryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
Opcjonalnie:
- cukier waniliowy
- cynamon
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - przygotowanie:
Na dnie miski równomiernie i warstwowo umieścić: pokruszone drożdże,
cukier, roztrzepane jajka, olej, ciepłe mleko, przesianą mąkę i sól.
(Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej.)
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
(Nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i
odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami uprzednio pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem, waniliowym, cynamonem oraz kruszonką.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.)
Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.)
Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Idealna przekąska do porannej kawy. Pychota.
OdpowiedzUsuńU nas za szybko znika ;)
UsuńDokładnie. Dobre ciasto nie ma szans doczekać porannej kawy :-)
Usuń<3
UsuńTo musi obłędnie smakować
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńPychota :) uwielbiam ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMniami! Super ciasto :]
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOstatnio jadłam dużo placków drożdżowym, więc na razie sobie odpuszczę :p
OdpowiedzUsuńA u nas wszystko na zmianę i jutro znowu powtórka ;)
UsuńPychotka, przypomina mi babcine ciasto :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńapetyczna drożdżówka, chyba to jedyne ciasto które mi sie nigdy nie znudzi
OdpowiedzUsuńDziękuję. Można dodawać różne owoce i za każdym razem będzie pyszna, ale odrobinę inna.
UsuńUwielbiam drożdżowce :)
OdpowiedzUsuńJa wolę troszkę inne ciasta, ale w domu mam miłośników drożdżówek.
UsuńWygląda przepysznie! Chyba już mamy pomysł na ciasto na weekend :)
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńAle mi narobiłaś apetytu! Uwielbiam tego typu drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis <3
Usuńuwielbiam drożdżowe wypieki!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam jem oczami :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńJaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńNapisałam. 22 cm :)
UsuńTo mam do niedzieli czas na decyzję czy zrobię to ciasto z jabłkami czy ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńDaj znać o swojej decyzji <3
Usuńale mi slinka poleciala!
OdpowiedzUsuńsending hugs ! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
Polecam przygotować.
UsuńDrożdżówka bez wyrabiania? To coś dla mnie! Dzisiaj zabieram się za pieczenie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńJak ja lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMój mąż również.
UsuńUwielbiam takie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMożna użyć suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńTak, 14g.
Usuń