Naleśniki z serem i borówkami to idealna propozycja nie tylko dla naleśnikożerców.
Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe.
Naleśniki z serem możecie komponować z dowolnymi owocami, lecz u mnie ostatnio królują właśnie borówki.
Pychotka!
Uwielbiam je obsmażać na maśle i jeść póki są ciepłe.
Naleśniki z serem możecie komponować z dowolnymi owocami, lecz u mnie ostatnio królują właśnie borówki.
Pychotka!
Naleśniki z serem i borówkami - składniki:
(około 8 sztuk o średnicy 18-20 cm)
Placki naleśnikowe:
1 jajko
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/3 szklanki wody gazowanej
około 3/4 szklanki mąki pszennej (ew. mniej) (*)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżka oleju/roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/3 szklanki wody gazowanej
około 3/4 szklanki mąki pszennej (ew. mniej) (*)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżka oleju/roztopionego masła
Nadzienie:
200g twarogu (użyłam półtłustego)
1 żółtko (opcjonalnie)
1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
1-1,5 łyżki cukru/ksylitolu (do smaku)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżki śmietany/jogurtu
około 100g borówek
Ponadto:
masło do smażenia
Opcjonalnie do podania:
śmietana/jogurt naturalny
borówki
cukier/ksylitol do posypani
Naleśniki z serem i borówkami - przygotowanie:
Usmażyć placki.
Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
Przygotować nadzienie.
Następnie wsypać mąkę i cukier/ksylitol z cukrem waniliowym.
Po ponownym rozmieszaniu dodać olej/roztopione masło i delikatnie rozprowadzić go/je za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
Przygotować nadzienie.
Twaróg połączyć z cukrem/ksylitolem, cukrem waniliowym, śmietaną/jogurtem oraz opcjonalnie żółtkiem.
Całość.
Całość.
Na każdym z placków położyć twarożek i borówki.
Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
Podawać z ulubionymi dodatkami.Naleśniki dowolnie zwinąć oraz obsmażyć na maśle.
Naleśniki z serem i borówkami - dodatkowe informacje:
(*) Ilość mąki może być mniejsza, ponieważ zależy to od jej rodzaju.
Najlepiej mąkę wsypywać stopniowo, aby ciasto spływając po łyżce zostawiało jednolitą smugę.
(**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.
Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.
Pyszności. Uwielbiam naleśniki z takim nadzieniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam naleśniki z borówkami, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńpyszne!!! u mnie wczoraj takie byly
OdpowiedzUsuńSuper :* <3
UsuńUwielbiam takie naleśniki 😊
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTeż muszę takie w któryś dzień zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWczoraj miałam podobne na obiad :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno już nie jadłam naleśników. Najlepiej smakują zawsze te od mamy :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie to nadrób :*
UsuńUwielbiam naleśniki, ale z przepisu wywaliłabym ser.
OdpowiedzUsuńNie lubisz sera, czy nie jadasz nabiału?
UsuńWyglądają przepysznie ;) u mnie naleśniki zawsze wegańskie (za wyjątkiem jajek) :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam naleśniki w każdym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńA jakie najbardziej?
UsuńPyszne, takich naleśników się nie odmawia :-)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńSuper słodkie krokieciki :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam borówki jako nastolatka pojechałam właśnie do pracy aby je zbierać. Oczywiście zjadłam ich wtedy najwięcej w życiu. Naleśniki są świetne ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam takie naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńPychotka :) Jestem wielką fanką naleśników, mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńaaaale mam ochotę na naleśniki teraz!
OdpowiedzUsuńPora na smażenie ;) :*
UsuńKoniecznie jutro musze zrobić sobie takie naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńWarto <3
UsuńAle przepyszne naleśniki! A borówki to prawdziwe lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńOstatnio bardzo polubiliśmy się z naleśnikami na słodko :) Na lato są idealne.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuńwiem jak jutro będzie wyglądać moje śniadanie hah
OdpowiedzUsuńI super <3
UsuńJadłam naleśniki z rożnymi owocami, ale z borówkami jeszcze nie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńPo prostu pyszności, a ja do tego uwielbiam borówki :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPysznie, z chęcią bym zjadła taki obiad :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNarobiłaś mi ochoty! Przygotuje te naleśniki dzisiaj na obiad! <3
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńPysznie wyglądają. Spróbuj naleśniki polane miodem lipowym, którego niestety mało w tym roku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód lipowy.
UsuńTo zapraszam do naszego przypasieczenego sklepu na miód lipowy. Bardzo mało w tym roku :-) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno ze serem nie robiłam
OdpowiedzUsuńWarto to nadrobić :)
Usuń