Ciasto z budyniem i śliwkami to prosty i szybki wypiek, który wspaniale łączy w sobie kruche ciasto, pyszny budyń oraz kwaskowate owoce.
Uwielbiam takie połączenie i czasami w moim domu część blaszki znika jeszcze na ciepło, choć wtedy ciasto wizualnie nie wygląda apetycznie, ponieważ budyń nie posiada zwartej konsystencji.
Uwierzcie, że ciężko oprzeć się temu waniliowemu aromatowi!
Polecam.
Ciasto z budyniem i śliwkami - składniki:
(Forma o wymiarach około 24 x 28 cm)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
400-500g śliwek
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Ciasto z budyniem i śliwkami - przygotowanie:
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie
ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować do zamrażalnika.
Spód podpiec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Śliwki umyć, osuszyć i po przekrojeniu na pół usunąć z nich pestki.
Śliwki umyć, osuszyć i po przekrojeniu na pół usunąć z nich pestki.
Owoce ułożyć na podpieczonym spodzie rozcięciem do góry.
Ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły, ale lekko ostudzony budyń wyłożyć na śliwki.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.
Matko, jakie to ciasto musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńOj, było <3 Polecam.
UsuńUwielbiam ciasta z budyniem :) Wygląda mega apetetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńTakie lekkie ;)
OdpowiedzUsuńTeż.
UsuńIdealne, ślinka leci od samego patrzenia 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDawno nie jadłam budyniu, więc chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńZjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńWarto je przygotować.
UsuńCiasto śliwkowe zawsze wydawało mi się trudne ale widzę, że może z tym przepisem by wyszło nawet mi. :)
OdpowiedzUsuńKażdemu wyjdzie, więc polecam <3
UsuńAkurat kilkanaście minut temu myślałam sobie o tym, jak bardzo zjadłabym jakieś pyszne ciasto ;) Mniaaaam, wyglada mega pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam <3
Usuńwygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńO jak pysznie, myślę, że już mały kawałeczek to ogromna przyjemność :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, choć na małym może się nie skończyć ;)
UsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMoje ulubione ❤
OdpowiedzUsuń<3
UsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto na urodziny. Szybko zniknęło ze stołu :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda mega i pewnie tak smakuje :) Uwielbiam tego typu ciasta. Są idealne na upały :)
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszne i proste w przygotowaniu, więc szczerze polecam.
UsuńSuper ciasto kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam <3
Usuńpyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i warto je przygotować.
UsuńOgólnie za śliwkami nie przepadam, ale to ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że to pyszne połączenie <3
UsuńWitam. Dziś upiekłam te ciacho. Rzeczywiście jest pyszne i proste w wykonaniu. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuńMiło i bardzo się cieszę. A ma Pani zdjęcie, które z chęcią umieściłabym w galerii na fb.
UsuńWygląda przepysznie. Moja babcia robiła bardzo podobne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne <3
Usuń