czwartek, sierpnia 13, 2020

Ciasto z budyniem i śliwkami




Ciasto z budyniem i śliwkami to prosty i szybki wypiek, który wspaniale łączy w sobie kruche ciasto, pyszny budyń oraz kwaskowate owoce.
Uwielbiam takie połączenie i czasami w moim domu część blaszki znika jeszcze na ciepło, choć wtedy ciasto wizualnie nie wygląda apetycznie, ponieważ budyń nie posiada zwartej konsystencji.
Uwierzcie, że ciężko oprzeć się temu waniliowemu aromatowi!
Polecam.

Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik lub rabarbaru - klik.


Ciasto z budyniem i śliwkami - składniki:

(Forma o wymiarach około 24 x 28 cm)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
  3 łyżki cukru
Dodatkowo:
400-500g śliwek
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania


Ciasto z budyniem i śliwkami - przygotowanie:

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
 Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować do zamrażalnika.
Spód podpiec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
 Śliwki umyć, osuszyć i po przekrojeniu na pół usunąć z nich pestki.
Owoce ułożyć na podpieczonym spodzie rozcięciem do góry.
Ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły, ale lekko ostudzony budyń wyłożyć na śliwki.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.


Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik.

38 komentarzy:

  1. Matko, jakie to ciasto musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z budyniem :) Wygląda mega apetetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, ślinka leci od samego patrzenia 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam budyniu, więc chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto śliwkowe zawsze wydawało mi się trudne ale widzę, że może z tym przepisem by wyszło nawet mi. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat kilkanaście minut temu myślałam sobie o tym, jak bardzo zjadłabym jakieś pyszne ciasto ;) Mniaaaam, wyglada mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O jak pysznie, myślę, że już mały kawałeczek to ogromna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, choć na małym może się nie skończyć ;)

      Usuń
  8. Robiłam kiedyś podobne ciasto na urodziny. Szybko zniknęło ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega i pewnie tak smakuje :) Uwielbiam tego typu ciasta. Są idealne na upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest pyszne i proste w przygotowaniu, więc szczerze polecam.

      Usuń
  10. Super ciasto kochana. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogólnie za śliwkami nie przepadam, ale to ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Dziś upiekłam te ciacho. Rzeczywiście jest pyszne i proste w wykonaniu. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło i bardzo się cieszę. A ma Pani zdjęcie, które z chęcią umieściłabym w galerii na fb.

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie. Moja babcia robiła bardzo podobne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger