Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę.
Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik, ale skoro prosiliście to proszę bardzo!
To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych.
Zawsze się udaje, więc koniecznie sami je upieczcie.
I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców.
Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik, ale skoro prosiliście to proszę bardzo!
To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych.
Zawsze się udaje, więc koniecznie sami je upieczcie.
I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców.
Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - składniki:
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
200-250g śliwek
Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i
olej.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać połówki śliwek (rozcięciem do góry).
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać połówki śliwek (rozcięciem do góry).
Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ale pyszności :) nie dziwię się, że ciasto budziło zainteresowanie :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMoja mama podob=ne robila kilka tygodni temu :)
OdpowiedzUsuńA próbowałaś?
Usuń2 raz upiekłam ciasto...smaczne właśnie się studzi
UsuńCieszę się! A masz może zdjęcie, które mogłabym dodać do galerii na fb?
UsuńŁadnie wyrośnięte ;)
OdpowiedzUsuńZawsze tak super wyrasta.
UsuńTo ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńZapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie smaczne ciasto pysznosci akurat mam śliwki
OdpowiedzUsuńPolecam. Można użyć dowolnych owoców.
UsuńPychota. Uwielbiam wszystko gdzie jest kokos :)
OdpowiedzUsuńTo mamy podobny gust :D
UsuńMusi być pyszne. Ostatnio jadłam domowe pyzy ze śliwkami. Wyszły cudownie pyszne.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚliwki ostatni raz jadłam rok temu O.o pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńThis cake look so good and tasty!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńmoje smaki 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńPysznie, u mnie również ostatnio królują wypieki ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :) Sezon śliwkowy to dla mnie raj!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO mamuniu jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTo coś dla mnie:) zdrowe ciasto i proste w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńOstatnio wyposażyłam się w nowe narzędzia kuchenne, może to sprawi, że do pieczenia nie będę miała dwóch lewych rąk! :)
OdpowiedzUsuńU mnie znajdziesz proste przepisy, więc nie ma opcji, aby coś poszło nie tak.
UsuńNie mam sliwek, wiec pozostalo napatrzec sie i pozachwycac :)
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnych owoców :)
UsuńŚliwki królują ostatnio wszędzie :-) Super ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest sezon i dobra cena, więc szkoda z tego nie skorzystać.
UsuńBardzo lubię takie ciasta. Szybkie a smakowite
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję.
Usuńfajne ciasto :0 szybkie do zrobienia i pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję :*
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować.
UsuńZrobiłam !!!!!!.....pyszne ciasto, wspaniąłe,bardzo mało przy nim pracy
OdpowiedzUsuńDodałam borówki,jeżyny i trochę śliwek.
Wydaje mi się że ze śliwką jest najlepsze
Będę wracać do niego....szczerze polecam innym. Brawo
Miło mi <3 A masz może zdjęcie, które mogłabym umieścić w galerii na fb?
UsuńSuper wygląda to ciasto jednak polecam zmniejszyć ilość wiórków kokosowych by było bardziej fit (zaraz się biore za pieczenie :))
OdpowiedzUsuńProszę pochwalić się efektem. Ps. Uwielbiam wiórki <3
UsuńHej, czy można użyć mąki jaglanej albo gryczanej? :)
OdpowiedzUsuńMożesz popróbować. Przyznam, że nie robiłam tego ciasta w wersji bez glutenu, ale powinno wyjść.
UsuńCzy można olej zastąpić czymś bardziej dietetycznym?
OdpowiedzUsuńNie polecam :) A tyle ilości na całe na ciasto, które jadamy raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
UsuńPrzepis jest super. W tamtym roku piekłam kilka razy ze śliwkami, w tym na razie jedna próba, z wiśniami, i znowu pycha :)
OdpowiedzUsuńPiekę w większej blaszce z 1,5 porcji, no i bez mąki pszennej (mieszam jaglaną, owsianą, ryżową, kokosową; co się nawinie ;))
Ekstra. A masz może zdjęcie?
UsuńŚwietne ciasto, szybkie i smaczne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a ma pani zdjęcie?
UsuńCoś niesamowitego! Nie sądziłam, że ciasto ze zdrowych składników będzie takie pyszne!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCześć, czy płatki owsiane mają być zmielone? :)
OdpowiedzUsuńNie. Całe.
UsuńNie wiem czemu moje ciasto jest lekko piekące . Ogólnie smakuje i prezentuje się bardzo dobrze tylko ten piekący posmak. Zamiast mąki pszennej dałam pełnoziarnistą jaglaną , może dlatego
OdpowiedzUsuńZ pewnością to kwestia mąki.
UsuńA termoobieg czy góra dół???
OdpowiedzUsuńPosiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.
Usuń