Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką to przepyszna propozycja na delikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów.
Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek.
Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające.
Krem rozpływa się w ustach i idealnie łączy z resztą składników.
Zresztą sami spróbujcie!
Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - składniki:
(Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Spód:
200-210g ciastek paluszków francuskich
Krem:
250g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej (opcjonalnie)
Wierzch:
2 opakowania galaretki (u mnie zielona kiwi i przezroczysta owoce tropikalne; obie na 500 ml wody)
owoce (u mnie borówki i śliwki)
Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - przygotowanie:
Galaretki przygotować zgodnie z opisem zmieszczonym na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z
serkiem mascarpone oraz opcjonalnie z aromatem/esencją waniliową.
Całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą oraz na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę paluszków francuskich.
Na ciastkach umieścić krem i wszystko wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie na kremie umieścić owoce, które następnie należy zalać tężejącą galaretką/galaretkami (*)
Ciasto schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - dodatkowe informacje:
(*) Moje galaretki zmieszały się ze sobą tworząc krystaliczny, delikatnie zielony kolor.
Możecie użyć galaretki o jednakowym smaku lub przygotować dwie tworząc warstwy.
Wtedy jedną z nich należy przygotować wcześniej, aby później zalać nią owoce, schłodzić do stężenia i dopiero umieścić kolejną galaretkę.
Uwielbiam takie ciasta:) wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńAle smacznie wygląda! Przepięknie prezentuje się też ta galaretka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńJaki fajny pomysł na deser. Pychota.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dziękuję :*
UsuńO matko, ale się zaśliniłam! Uwielbiam takie ciasta z galaretką i jakimś serkiem! Ale nie zrobię go, nawet nie dlatego, że jestem leniwa (choć jestem), tylko aktualnie mieszkam sama, więc zżarłabym wszystko sama jedna. Za miesiąc mogę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMam podobny problem.... Sama większość zjadłam ;)
Usuńmusi być pyszne !
OdpowiedzUsuńJest <3 Polecam spróbować.
Usuńwygląda kusząco 🤤
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńFajny pomysł z paluszkami na spodzie, ciasto wygląda bardzo kolorowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńŚwietne letnie ciacho i jakie szybkie :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJak pysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńBardzo fajne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńsuper ciasto, i uwielbiam te paluszki
OdpowiedzUsuń<3
UsuńLubie takie ciasta bez pieczenia, idealne na upały :)
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńSuper kremowe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńOj tak <3
UsuńAle pięknie wygląda! I oczywiście musi też smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
Usuń
OdpowiedzUsuńDiana super ciasto aż z apetytem by się wcinało .dawno mnie tu nie było bo nie moglam komentować za sprawą laptopu pozdrawiam
Dziękuję i miło Cię znowu gościć <3
UsuńCiekawie wygląda :) na pewno jest smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak, jest pyszne <3
Usuń