Znacie spaghetti al limone, czyli spaghetti z sosem cytrynowym?
Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu.
Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty.
Podobno te cudowne połączenie pasty z cytryną pochodzi Kampanii, która znajduje się na południu Włoch...
Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że całość smakuje przeeepysznie!
Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - składniki:
(2 porcje)
200g makaronu spaghetti
około 40g startego parmezanu
sok i skórka z 1/2 cytryn (*)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił.
(Uwaga: wody po makaronie nie wylewać.)
Masło z dodatkiem oliwy roztopić i na tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, który następnie należy połączyć ze startą skórką cytrynową.
Całość posypać odrobiną soli z pieprzem.
Dodać spaghetti oraz sok z cytryny.
Wszystko razem dokładnie wymieszać potrząsając patelnią i nadal mieszając stopniowo posypywać parmezanem.
Dolać odrobinę wody po makaronie i mieszać do momentu, aż sos uzyska kremową konsystencję.
Spaghetti al limone podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny i/lub posiekaną natką pietruszki.
O ja właśnie mam zamiar zrobić w tym tygodniu taki makaron :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWszystko co jest z makaronem pochłaniam z prędkością światła.
OdpowiedzUsuń;)
Usuńprosto i pysznie
OdpowiedzUsuńTo fakt <3
UsuńNie znam, ale widzę, ze to moje smaki :) Takie włoskie, orzeźwiające danie.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńBardzo fajny przepis i muszę przyznać, że takiego spaghetti do tej pory nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie to nadrób <3
UsuńNie robiłam jeszcze spagetti w takim stylu! Chętnie sprawdzę! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
Dziękuję <3 Warto spróbować :)
UsuńProste szybkie i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńOj taaak :)
UsuńBardzo oryginalny i szybki obiad!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńNie jadłam jeszcze nigdy spaghetti z sosem cytrynowym, z ciekawości bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńCytrynowego spaghetti jeszcze nigdy nie jadłam i ciekawa jestem czy by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj i daj znać jak smakowało.
UsuńMuszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji spróbować takiego spaghetti! :) Bardzo ciekawy przepis, super!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńbrzmi pysznie i tak samo wygląda, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i obserwuję!
http://wyjasnij-mi.blogspot.com/
Polecam!
UsuńPowiem Ci, że jestem wręcz uzależniona od spagetti ;) Z takim dodatkiem go jednak jeszcze nie jadłam. Musze wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńWarto! Pochwal się efektem, jak już je przygotujesz.
UsuńSzybkie i smaczne danie :-)
OdpowiedzUsuńOj taaak <3
UsuńProste, szybkie i na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam.
UsuńSpagetti wygląda na dobre, chociaż pewnie zjadłabym 1,5 takiej porcji. :D
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńUwielbiam cytrynowe rzeczyyy
OdpowiedzUsuńA jadłaś takie spaghetti?
Usuńbrzmi pysznie i zaskakująco ;) nigdy nie jadłam takiego dania ale z moim zamiłowaniem do makaronów na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWarto skorzystać z przepisu <3 Daj znać czy taka wersja spaghetti Ci posmakowała.
UsuńNie lubię nic co cytrynowe no, chyba że jest to woda z cytryną.
OdpowiedzUsuńNie wszystko trzeba lubić ;)
UsuńSpaghetti uwielbiam ale nigdy nie jadłam z sosem cytrynowym:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńDzięki za rade o ścieraniu skórki :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń