Różowy biszkopt to ciasto, które możecie przełożyć na mnóstwo sposobów.
Od Was zależy czy będzie to jakiś krem, dżem, bita śmietana lub dowolne nadzienie.
Ja tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite.
Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko.
Z takiego ciasta możecie również przygotować tort.
Ps. Jeśli chcecie inne wymiary biszkoptu to zerknijcie do przepisu na mój Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik.
Z tymże tu z barwnikiem dodałam odrobinkę proszku do pieczenia.
Od Was zależy czy będzie to jakiś krem, dżem, bita śmietana lub dowolne nadzienie.
Ja tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite.
Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko.
Z takiego ciasta możecie również przygotować tort.
Ps. Jeśli chcecie inne wymiary biszkoptu to zerknijcie do przepisu na mój Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik.
Z tymże tu z barwnikiem dodałam odrobinkę proszku do pieczenia.
Różowy biszkopt przekładany - składniki:
(Tortownica o średnicy 22-25 cm)
Biszkopt:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
różowy barwnik (u mnie naturalny w proszku)
Moje nadzienie:
masa kukułkowa
dżem
Polewa:
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
różowy barwnik (u mnie naturalny w proszku)
Moje nadzienie:
masa kukułkowa
dżem
Polewa:
150g czekolady (u mnie deserowa)
3-4 łyżki mleka
3-4 łyżki mleka
Różowy biszkopt przekładany - przygotowanie:
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części oraz następnie przełożyć dowolnym kremem/dżemem.
Przygotować polewę.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części oraz następnie przełożyć dowolnym kremem/dżemem.
Przygotować polewę.
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Gotową polewą udekorować posmarować wierzch ciasta.
Całość udekorować według uznania.
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMilo mi <3
UsuńJejku *.* Masz rękę do wypieków :D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie ci wyszło to ciasto :D
Pozdrawiam!
Miło mi <3
UsuńBardzo ciekawie wygląda ten biszkopt, nie jadłam jeszcze nigdy różowego biszkoptu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglada mega apetycznie i ten kolorek ❤️
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńPyszny biszkopt, te kolory do mnie przemawiają :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję.
UsuńFantastyczna odmiana, kolorek super!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniale wygląda kochanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńSuper różowiutki ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPiękny biszkopt :) śliczny kolor i bardzo ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńwygląda genialnie ;D ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuńwygląda pięknie, idealny na urodziny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;)
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńŁadny kolorek;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń:)
Usuńcudny ma kolorek
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńKiedyś robiłam tez kolorowe biszkopty ;)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńWspaniałe ciasto a talent jak u cukiernika
OdpowiedzUsuńDziękuję i miło mi <3
Usuń