wtorek, czerwca 02, 2020

Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą





Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą to ciasto, które przy każdej okazji znika w ekspresowym tempie.
Sernik jest naprawdę przepyszny i bardzo delikatny oraz przyjemnie kremowy.
Cytrynowa masa doskonale komponuje się ze słodkością początkowo chrupkiej bezy, która z czasem odrobinę mięknie i wtedy na jej wierzchu pojawiają się urocze kropelki rosy.
Koniecznie sami sprawdźcie!

Ps. A jeśli lubicie podobne serniki to polecam Wam też Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką - klik.


Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - składniki:

(Forma o wymiarach około 22 x 28 cm)
900g mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki cukru
  1 jajko
3 żółtka
  5 łyżek oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) (*)
sok i skórka z 1 cytryny (**)
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
herbatniki/biszkopty/kruchy spód na spód


Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - przygotowanie:

Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i sok oraz skórkę cytrynową.
Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej ciastkami/ciastem.
Sernik piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch sernika powinien być sprężysty.)
Pod koniec pieczenia przygotować kokosową bezę.
Białka ubić na sztywno.
Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na jego wierzchu rozsmarować kokosową masę.
Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.


Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - dodatkowe informacje:

(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie więcej mąki ziemniaczanej.
(**) Jeżeli nie lubicie skórki z cytryny to możecie ją pominąć.

39 komentarzy:

  1. uwielbiam tego typu serniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik i beza to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, porywam duuuuży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow a ja właśnie mam smaka na sernik:)) Chętnie wypróbuję ten przepis:))) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ahhh, przez Ciebie mam teraz ochotę na słodkie i za chwilę skoczę po lody xD Moja mama ostatnio eksperymentuje z sernikami, to jej zaproponuję ten ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ❤️ Wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten sernik wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik idealny, połączenie wszystkich moich smaków :D Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pieknie, ale tym razem nie dla mnie - nie wiem dlaczego ale nie znosze bez :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie wszystko musimy lubić :* Może inny mój sernik będzie dla Ciebie :)

      Usuń
  10. Wygląda pysznie! Szczególnie ta beza na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rodzinka ma z Tobą dobrze. Stale coś nowego, coś pysznego. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam serniki a jak z kokosem to już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie lubiłam serników, ale napatrzyć się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię jeszcze takie ciepłe :D Później mogą być ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger