Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą to ciasto, które przy każdej okazji znika w ekspresowym tempie.
Sernik jest naprawdę przepyszny i bardzo delikatny oraz przyjemnie kremowy.
Cytrynowa masa doskonale komponuje się ze słodkością początkowo chrupkiej bezy, która z czasem odrobinę mięknie i wtedy na jej wierzchu pojawiają się urocze kropelki rosy.
Koniecznie sami sprawdźcie!
Sernik jest naprawdę przepyszny i bardzo delikatny oraz przyjemnie kremowy.
Cytrynowa masa doskonale komponuje się ze słodkością początkowo chrupkiej bezy, która z czasem odrobinę mięknie i wtedy na jej wierzchu pojawiają się urocze kropelki rosy.
Koniecznie sami sprawdźcie!
Ps. A jeśli lubicie podobne serniki to polecam Wam też Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką - klik.
Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - składniki:
(Forma o wymiarach około 22 x 28 cm)
900g mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
3 żółtka
5 łyżek oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) (*)
sok i skórka z 1 cytryny (**)
sok i skórka z 1 cytryny (**)
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
herbatniki/biszkopty/kruchy spód na spód
Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - przygotowanie:
Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i sok oraz skórkę cytrynową.
Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej ciastkami/ciastem.
Sernik piec w lekko rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch sernika powinien być sprężysty.)
Pod koniec pieczenia przygotować kokosową bezę.
Białka ubić na sztywno.
Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na jego wierzchu rozsmarować kokosową masę.
Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Cytrynowy sernik z kokosową bezą i rosą - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie więcej mąki ziemniaczanej.
(**) Jeżeli nie lubicie skórki z cytryny to możecie ją pominąć.
uwielbiam tego typu serniki
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZacnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSernik i beza to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńUwielbiam, porywam duuuuży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńA proszę :*
UsuńWow a ja właśnie mam smaka na sernik:)) Chętnie wypróbuję ten przepis:))) Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt. Buziaki.
UsuńAhhh, przez Ciebie mam teraz ochotę na słodkie i za chwilę skoczę po lody xD Moja mama ostatnio eksperymentuje z sernikami, to jej zaproponuję ten ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńUwielbiam ❤️ Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńTen sernik wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapewniam, że i taki jest.
UsuńSernik idealny, połączenie wszystkich moich smaków :D Mniam !
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńCóż za pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńWyglada pieknie, ale tym razem nie dla mnie - nie wiem dlaczego ale nie znosze bez :-(
OdpowiedzUsuńAle nie wszystko musimy lubić :* Może inny mój sernik będzie dla Ciebie :)
UsuńWygląda pysznie! Szczególnie ta beza na wierzchu :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMusi smakować niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. warto :*
UsuńRodzinka ma z Tobą dobrze. Stale coś nowego, coś pysznego. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Luuubię to :D
UsuńUwielbiam serniki a jak z kokosem to już w ogóle :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńNigdy nie lubiłam serników, ale napatrzyć się nie mogę ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię jeszcze takie ciepłe :D Później mogą być ;)
UsuńZjadłabym :-) Rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńCudowny serniczek!
OdpowiedzUsuń