Ciasto z budyniem i rabarbarem to mój obowiązkowy wypiek w sezonie na rabarbar.
Jest naprawdę proste w przygotowaniu oraz ładnie się prezentuje.
Ciasto kusi swoim waniliowym aromatem i kwaskowatym smakiem rabarbaru.
Nie jest mocno słodkie, ale takie w sam raz!
Pyszne!
A w ogóle wiecie, że rabarbar klasyfikowany jest jako warzywo?
Ps. Do ciasta możecie użyć różnych owoców, np. brzoskwiń - klik.
Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki:
(Forma o wymiarach około 24 x 28 cm)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Ciasto z budyniem i rabarbarem - przygotowanie:
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie
ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować do zamrażalnika.
Spód podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Umyte i osuszone łodygi rabarbaru (liście odciąć) pokroić w plasterki,
równomiernie ułożyć na podpieczonym spodzie oraz posypać 2 łyżkami cukru.
Ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły, ale lekko ostudzony budyń wyłożyć na spodzie z rabarbarem.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.
Nie wiedziałam, że rabarbar jest warzywem :o Takie dziwne jak to, że pomidor jest owocem xD
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda bardzo smakowicie!
Dziwna ta natura, prawda?
UsuńDziękuję.
To mnie zaskoczyłaś, że rabarbar klasyfikuje się jako warzywo :D Uwielbiam ciasta z budyniem
OdpowiedzUsuńSama dowiedziałam się jakiś czas temu o tej ciekawostce :D
UsuńAle mi narobiłaś ochoty na takie ciasto.
OdpowiedzUsuńWarto upiec. Polecam.
UsuńLubię ten rodzaj ciasta. W moim kraju to ciasto ma inną nazwę z terminem Rubarb w twoim kraju. Dziękujemy za przepis, który został uwzględniony. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńSuper <3 Również pozdrawiam <3
Usuńpychota! uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńStraszną mam ochotę na takie ciasto 😊
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńCiasto bardzo smakowicie Tobie wyszło :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam.
UsuńLubicie ciasteczka? :D
OdpowiedzUsuńPewnie :D
UsuńTeż nie wiedziałam o tym rabarbarze. A cóż... Człowiek życia nie zna. Ciasto bardzo spoko już dawno nie jadłam tego... Warzywa
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńSuper, bardzo pysznie, trzeba korzystać z sezonu na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i to prawda! Szkoda, że rabarbar nie jest dostępny przez cały rok.
UsuńBardzo lubię ciasta z budyniem
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńCiasto wyglada pieknie, ale ja niestety nie znosze rabarbaru choć bardzo dużo osób go lubi
OdpowiedzUsuńJa go lubię w słodkich wypiekach. Fajnie przełamuje smak.
Usuńnigdy nie jadłam nic z rabarbarem ;D muszę w końcu spróbować :D!
OdpowiedzUsuńObowiązkowo! Polecam.
UsuńRobię podobne tylko z jabłkami ale rabarbar jest przepyszny
OdpowiedzUsuńJa robiłam z brzoskwiniami i innymi owocami. Praktycznie każde są dobre <3
UsuńAleż pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńCiasteczko jak marzenie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńJedno z naszych ulubionych :-)ciasta sezonowe teraz smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńOch, już tak dawno nie jadłam ciasta z budyniem :)
OdpowiedzUsuńLubisz?
Usuń