sobota, maja 30, 2020

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem






Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem to świetna przekąska nie tylko na każdą imprezę, ponieważ idealnie sprawdzą się również do podjadania przed telewizorem oraz tak w ciągu dnia.
 Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu.
Ja Wam zaprezentowałam wersję bardzo prostą, ale możecie ją wzbogacić o sos pomidorowy lub np. pieczarki.
To kto się skusi na rollsy z ciasta francuskiego?
Polecam!


Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem - składniki:

 (około 16 sztuk)
1 płat ciasta francuskiego
około 8 plastrów żółtego sera
około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony)
Dodatkowo:
1 jajko
sól, pieprz
ulubione przyprawy


Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem - przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć i dokładnie posmarować jajkiem uprzednio roztrzepanym z przyprawami.
Na środku wzdłuż ułożyć plastry sera i następnie boczek - dłuższe krawędzie ciasta powinny być puste.
Następnie całość należy ściśle zwinąć zaczynając od pustego dłuższego boku.
Roladkę ponownie posmarować jajkiem i pokroić w 2 cm krążki.
Ślimaczki z odstępami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 190-200 stopniach do zarumienia się.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

42 komentarze:

  1. Często robię takie ślimaczki ale dodaję do nich jeszcze paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest własnie coś czego potrzebuję teraz... o 22:35... podczas okresu xD Napewno wypróbuję!

    Pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ślimaczki. Ja jedynie zamiast smarować jajkiem smaruje je sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym wspomniałam. Z sosem pomidorowym są pyszne.

      Usuń
  4. za boczkiem nie przepadam ale zastapilabym wędlina i zjadła ze smakiem slimaczka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na wytrawnie. Myślę, ze by mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę takie jeść - na słodko na śniadanie, na słono i ostro - na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i pysznie :) Uwielbiam takie przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością skorzystam z przepisu! <3 Uwielbiam takie wypieki.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie takie ślimaki, zawsze ciężko mi się od nich oderwać, mogę je jeść i jeść... 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja za boczkiem nie przepadam ale wersję serowa jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego ślimaczka to bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto francuskie. Można je dowolnie wykorzystywać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś pysznego. Aż bym z chęcią coś takiego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiamy takie ślimaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. CZęsto tak robię ale daje inne składniki ale z boczkiem też zrobie

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie myślałam o takiej wersji na słono

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł. U mnie francuskie było tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają apetycznie, a z serem lubię wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj smakowicie się zrobiło, trzeba będzie spróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger