Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem to świetna przekąska nie tylko na każdą imprezę, ponieważ idealnie sprawdzą się również do podjadania przed telewizorem oraz tak w ciągu dnia.
Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu.
Ja Wam zaprezentowałam wersję bardzo prostą, ale możecie ją wzbogacić o sos pomidorowy lub np. pieczarki.
To kto się skusi na rollsy z ciasta francuskiego?
Polecam!
Ja Wam zaprezentowałam wersję bardzo prostą, ale możecie ją wzbogacić o sos pomidorowy lub np. pieczarki.
To kto się skusi na rollsy z ciasta francuskiego?
Polecam!
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem - składniki:
(około 16 sztuk)
1 płat ciasta francuskiego
1 płat ciasta francuskiego
około 8 plastrów żółtego sera
około 8 plastrów wędzonego boczku (może być surowy lub parzony)
Dodatkowo:
1 jajko
sól, pieprz
ulubione przyprawy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i boczkiem - przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i dokładnie posmarować jajkiem uprzednio roztrzepanym z przyprawami.
Na środku wzdłuż ułożyć plastry sera i następnie boczek - dłuższe krawędzie ciasta powinny być puste.
Następnie całość należy ściśle zwinąć zaczynając od pustego dłuższego boku.
Roladkę ponownie posmarować jajkiem i pokroić w 2 cm krążki.
Ślimaczki z odstępami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 190-200 stopniach do zarumienia się.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Często robię takie ślimaczki ale dodaję do nich jeszcze paprykę.
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńTo jest własnie coś czego potrzebuję teraz... o 22:35... podczas okresu xD Napewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zpolskidopolski.blogspot.com
Cieszę się i czekam na efekt.
UsuńUwielbiam takie ślimaczki. Ja jedynie zamiast smarować jajkiem smaruje je sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńTeż o tym wspomniałam. Z sosem pomidorowym są pyszne.
Usuńza boczkiem nie przepadam ale zastapilabym wędlina i zjadła ze smakiem slimaczka;)
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnych dodatków :)
UsuńNa wytrawnie. Myślę, ze by mi smakowały
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńMogę takie jeść - na słodko na śniadanie, na słono i ostro - na kolację :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina także ;)
UsuńProsto i pysznie :) Uwielbiam takie przepisy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńapetyczna przekąska
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ pewnością skorzystam z przepisu! <3 Uwielbiam takie wypieki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Super. Koniecznie pochwal się efektem.
UsuńBardzo lubię takie takie ślimaki, zawsze ciężko mi się od nich oderwać, mogę je jeść i jeść... 😊
OdpowiedzUsuńU nas wo domu mamy to samo.
UsuńJa za boczkiem nie przepadam ale wersję serowa jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMożesz dodać szynkę.
UsuńTakiego ślimaczka to bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie. Można je dowolnie wykorzystywać :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńCoś pysznego. Aż bym z chęcią coś takiego zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Chwila na przygotowanie.
UsuńUwielbiamy takie ślimaczki :-)
OdpowiedzUsuńMy również.
UsuńCZęsto tak robię ale daje inne składniki ale z boczkiem też zrobie
OdpowiedzUsuńPolecam. A z czym najczęściej robisz?
UsuńNigdy nie myślałam o takiej wersji na słono
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńCiekawy pomysł. U mnie francuskie było tylko na słodko :)
OdpowiedzUsuńA u nas różnie :) Polecam wersję wytrawną <3
UsuńWyglądają apetycznie, a z serem lubię wszystko ;)
OdpowiedzUsuńTak jak i ja. Dziękuję.
Usuńszybko i smacznie, mniam :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńoj smakowicie się zrobiło, trzeba będzie spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń