Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa.
Na pewnie zdarza Wam się upiec lub kupić jakieś ciasto drożdżowe lub chałkę, która później sobie leży i czerstwieje.
Dlatego polecam przygotować zaprezentowany pudding, który pysznie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu.
Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy, aby później zajadać się puddingiem, który może być doskonałym pomysłem na śniadanie, kolację lub też deser.
Polecam.
Pudding z drożdżówki lub chałki - składniki:
300g lekko suchej drożdżówki (może być chałka lub inne słodkie pieczywo)
3 łyżki masła
200 ml śmietanki 30-36%
200 ml mleka
3 jajka
3 łyżki masła
200 ml śmietanki 30-36%
200 ml mleka
3 jajka
Pudding z drożdżówki lub chałki - przygotowanie:
Żurawinę należy zalać odrobiną alkoholu i chwile podgrzać (np. w mikrofalówce), aby szybciej wchłonęła płyn.
Drożdżówkę pokroić na kromki o grubości 1 cm i posmarować masłem.
Kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (**) w taki sposób, aby na siebie nachodziły oraz posypać żurawiną.
Mleko, kremówkę, cukier wanilinowy, jajka oraz resztę alkoholu dokładnie zmiksować i przelać na pieczywo.
Całość odstawić na 10-15 minut, aby drożdżówka/chałka wchłonęła część płynu i nie była sucha.
(Najlepiej kromki delikatnie docisnąć.)
Po tym czasie wierzch posypać cukrem.
Pudding piec około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu - przed podaniem odczekać 10 minut.
Pudding z drożdżówki lub chałki - dodatkowe informacje:
(*) Można też użyć innego alkoholu np. białego wina wytrawnego lub po prostu żurawiny nie moczyć - i tak będzie miękka.
(**) Naczynie powinno mieć wymiary minimum 18 x 20 cm (tak jak te na zdjęciu) lub większe (robiłam również w 2 x większym).
Wtedy kromki należy położyć na bardziej płasko.
Brzmi interesująco, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ciasta drożdżowego, chociaż u nas drożdżowe zawsze najszybciej znika ;-) ale warto zapamiętać taki patent :-)
OdpowiedzUsuńJa czasami specjalnie podsuszam na ten pudding :D
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle apetycznie to wygląda :) przyznam szczerze nie przepadam za drożdżówkami, ale dla puddingu z chęcią z tego przepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuńTo "drugie życie" drożdżówki jest przepyszne. Polecam.
UsuńJaki fajny pomysł na wykorzystanie starszej chałki.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Polecam.
UsuńWygląda pysznie! Nigdy nie słyszałam o puddingu z chałki albo z drożdżówki. Chętnie wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam.
UsuńOoo nice, strasznie nie lubię jak jedzenie się marnuje a więc szanuję ten pomysł xD Moja mama dzisiaj będzie piec placek drożdżowy, a więc jak zostanie to może wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego dnia i zapraszam :)
zpolskidopolski.blogspot.com
<3
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ciasta drożdżowego, lubię takie dania z recyclingu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper!!! Idealne wykorzystanie czerstwego pieczywa.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńŚwietny i pyszny pomysł na wykorzystanie czerstwej chałki ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt. Polecam.
UsuńZnam taki przepis, pycha!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWyglada obłędnie :) i świetny pomysł, zeby wykorzystac czerstwe drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńThis looks so delicious and fluffy! I've never tried this recipe before :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPodsunę ten przepis mojej mamie :) Sama nie mam niestety talentu do wypieków.
OdpowiedzUsuńAle tu nie trzeba mieć talentu. Spróbuj :D
UsuńAle to musi być dobre! A żurawina w tym przepisie jest super pomysłem, słodycz 'ciasta' i kwaskowość żurawiny pychota.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńRaczej mi się nie zdarza mieć nadmiaru jakiegokolwiek pieczywa, ale pomysł wart zapamiętania na przyszłość :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowicie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuń