piątek, kwietnia 17, 2020

Zupa pieczarkowa



Zupa pieczarkowa to idealna propozycja na pyszną, lekką oraz jednocześnie sytą zupę.
Jest bardzo aromatyczna i taka mocno... pieczarkowa.
Lubicie?
Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany!


Zupa pieczarkowa - składniki:

mięso na wywar (opcjonalnie)
300-400g pieczarek
4-5 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (opcjonalnie)
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana (ilość według gustu)
natka pietruszki


Zupa pieczarkowa - przygotowanie:

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera) oraz pieczarki.
Całość gotować do miękkości. 
Na końcu do zupy wmieszać śmietanę z uprzednio posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku.

26 komentarzy:

  1. Zmora mojego dzieciństwa, strasznie nie lubiłam tej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obowiązkowo z dużą ilością śmietany,lubimy i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis :) Bardzo lubię zupę pieczarkową/ grzybową i wszystko co zawiera grzyby ;)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda całkiem smacznie ;) nie robiłam jeszcze takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczarkowa i każda grzybowa to nasze ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja też lubię taką zupę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger