Sernik z karmelem i orzechami pekan to jeden z moich ulubionych serników, które robiłam niejednokrotnie.
Przepis pochodzi z moich starych zapisków, jeszcze z czasów kiedy byłam kilkunastoletnią dziewczynką skrzętnie notującą wszystkie receptury na ciasta.
Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z lekko solonym sosem karmelowym oraz łagodnymi orzechami pekan.
Jednym słowem... pychotka!
Jednym słowem... pychotka!
Poza tym sernik zawsze ładnie wyrasta, nie pęka i doskonale się kroi.
Koniecznie spróbujcie jaki jest rewelacyjny!
Koniecznie spróbujcie jaki jest rewelacyjny!
Sernik z karmelem i orzechami pekan - składniki:
(Tortownica o średnicy około 26 cm)
Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
5 dużych łyżek masła/margaryny
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
900g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
200g cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z 1/2 cytryny
Karmel:
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan (ew. włoskich) (*)
sól
Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
5 dużych łyżek masła/margaryny
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
900g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
200g cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z 1/2 cytryny
Karmel:
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan (ew. włoskich) (*)
sól
Sernik z karmelem i orzechami pekan - przygotowanie:
Przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z roztopionym masłem/margaryną oraz solą.
Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
Przygotować masę serową.
Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami.
Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, a następnie po jednym jajku.
Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną.
Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 45-60 minut.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z roztopionym masłem/margaryną oraz solą.
Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
Przygotować masę serową.
Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami.
Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, a następnie po jednym jajku.
Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną.
Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 45-60 minut.
(Wierzch upieczonego sernika powinien być sprężysty.)
Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie przygotować karmel.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.
Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie przygotować karmel.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.
(Nie należy go mieszać, ale kilka razy potrząsnąć patelnią.)
Dodać masło oraz śmietankę.
Całość wymieszać i podgrzewać przez około 3-4 minuty do momentu aż masa zgęstnieje oraz stanie się lekko brązowa.
Karmel natychmiast (i ostrożnie!) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Dodać masło oraz śmietankę.
Całość wymieszać i podgrzewać przez około 3-4 minuty do momentu aż masa zgęstnieje oraz stanie się lekko brązowa.
Karmel natychmiast (i ostrożnie!) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Sernik z karmelem i orzechami pekan -dodatkowe informacje:
(*) Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan to zastąpcie je innymi, które lubicie.
Sernik często robiłam z włoskimi (moimi najukochańszymi).
Sernik często robiłam z włoskimi (moimi najukochańszymi).
Moje pierwsze wersje sprzed wielu lat. |
Matko, ale mi narobiłaś ochoty na sernik!
OdpowiedzUsuńPolecam go upiec. Jest prosty i rewelacyjny w smaku <3
UsuńMoja siostra lubi serniki :)
OdpowiedzUsuńA Ty nie? ;)
Usuńjak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto wspaniale się prezentuje. Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam <3
UsuńWyglada obłędnie. Sernik to moje ulubione ciasto. Kiedyś jadłam z takim karmelem i było pycha :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńJadłam kiedyś podobny ale na wierzchu był prażony słonecznik. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńależ to smakowicie wygląda <333
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWygląda genialnie i pewnie smakuje podobnie. Uwielbiam orzechy!
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPoezja!!! Sernik wygląda tak apetycznie, że chciałoby się go ściągnąć z fotki:)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńPiękne zdjęcie i pyszny sernik,bardzo mi się podoba,cudny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda obłędnie, ale nigdy nie lubiłam serników :)
OdpowiedzUsuńCzasami warto się przełamać :D
UsuńNieziemsko wygląda ten serniczek, aż ślinka na niego cieknie ^_^
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3
Usuńpięknie wygląda, musi być bardzo smaczny. poszukam w sklepie tych orzechów i wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. Możesz też użyć orzechów włoskiech.
Usuń