Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym to bardzo smaczna propozycja na szybki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz idealnie komponuje się z kremowym sosem.
Ach ten sos, moja córka go uwielbia!
Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka np. kolagenu. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka.
To skusi się na taki lekki obiad?
To skusi się na taki lekki obiad?
Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - składniki:
400g polędwiczek z kurczaka
słodka papryka
sól, pieprz
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 szklanka wody/bulionu
około 100-150 koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
ulubione przyprawy
Opcjonalnie:
odrobina cukru/miodu do smaku
koperek/natka pietruszki
Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - przygotowanie:
Umyte oraz osuszone polędwiczki delikatnie posypać przyprawami i następnie obtoczyć w mące.
Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju.
Dodać posiekany czosnek oraz listki laurowe.
Całość zalać wodą/bulionem i dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Następnie wmieszać koncentrat ze śmietaną.
Polędwiczki dodatkowo poddusić, ale już bez przykrycia - do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku.
Udany obiadek. Pyszny i w miarę prosty do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :*
UsuńTen sos wyglada smacznie
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że taki jest.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBardzo lubię polędwiczki z kurczaka i z indyka ;)
OdpowiedzUsuńJa również. A jak najczęściej je przyrządzasz?
UsuńBardzo uniwersalne, bo pasują do kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Jeszcze ulubiona surówka i obiadek przepysznisty😊
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńUwielbiam polędwiczki w każdej formie!
OdpowiedzUsuńA jak przyrządzasz najczęściej?
UsuńRobię takie z przepisu mojej teściowej. Pojawia sie też papryka słodka (przyprawa).Widzę, że u Ciebie również :)
OdpowiedzUsuńWszędzie ją dodaję ;) I najlepiej jak jest wędzona <3
Usuńjakie pyszne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńObiad idealny :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWitam A jaka dokładnie śmietana do tych poledwiczek?:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa dodaję przeważnie 12-18% do zup. Zależy jaką mam pod ręką. Również pozdrawiam.
UsuńDziękuję ślicznie, jutro przyjęcie urodzinowe, wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńNo tak tylko jakieś śmietany? Rozumiem, że słodkiej skoro koncentrat jest kwaśny?
OdpowiedzUsuńJa dodaję zwykłą, taką do zupy. Ona jest łagodna.
UsuńBulion to rozumiem że zrobić z kostki rosołowej? Czy sama woda też wystarczy?
OdpowiedzUsuńNie stosuję kostek i ich nie polecam. Bulion warzywny można przygotować z warzyw lub na mięsie przy gotowaniu rosołu. Można użyć wody.
UsuńJa dodałam kostkę własnej roboty i wyszło pyszne 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się! A może ma Pani zdjęcie?
UsuńDziś spróbuję ten przepis. Myślę że będzie pyszny. Pozdrawiam serdecznie. 😘😘😘
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt.
UsuńDziękuję za pomysł na dzisiejszy obid😀, pozdrawiam życzę miłego dnia 😀
OdpowiedzUsuńSuper. Proszę pochwalić się efektem.
Usuń