piątek, kwietnia 10, 2020

Pieczone kotlety mielone z indyka




Pieczone kotlety mielone z indyka to bardzo lubiana przeze mnie zdrowsza wersja klasycznych kotletów smażonych na tłuszczu.
Są przepyszne!
Możecie je nadziać (co powiecie na hummus?) i podawać z ulubionymi dodatkami.
A jeśli nie obawiacie się dodatkowych kalorii to przed pieczeniem ułóżcie na każdym kotlecie odrobinkę masła.
To dopiero uczta!


Pieczone kotlety mielone z indyka - składniki:

(około 11 sztuk)
500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
1 sucha bułka namoczona w mleku 
 1 jajko
1 cebula
  3 ząbki czosnku
 1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania


Pieczone kotlety mielone z indyka - przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
Wszystkie składniki porządnie wyrobić oraz doprawić do smaku.
 
Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety i każdego z nich dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Wszystkie kotlety przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 35 minut w 180 stopniach - w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

30 komentarzy:

  1. Z indyka i pieczone? Brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotlety z piekarnika smakują wybornie. Coraz częściej właśnie tak je pieczemy.
    Spokoju i zdrówka życzymy i pozdrawiamy świątecznie 🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobry pomysł na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie mielone tylko z indyka. Twoje wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować. Taka fit wersja kotletow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojeny kocham indyka, więc na bank to kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, jak to się pysznie prezentuje :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kotleciki mielone z indyka pycha ! Dziś już spędziłam 80% dnia w kuchni, teraz mam przerwę i jeszcze nie koniec, ale wychodzą super rzeczy i jestem zadowolona :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy kotleciki nie będą suche(mam na myśli filet z indyka)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam! Są pyszne, polecam!👍😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Inaczej ich nie przygotowuję, tylko w piekarniku, dodaję jeszcze do mięsa tartą marchewkę i cukinię. Warzywa i mięso w podobnej ilości ( objętości ).

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczenie z termoobiegiem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger