Leśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przełożone bitą śmietaną.
Jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i sami przyznajcie, że wygląda bardzo efektownie.
Do tego ten intensywny zielony kolor!
Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie oraz doskonale nadaje się również dla osób, które nie przepadają za szpinakiem, ponieważ absolutnie go nie czuć.
Ciasto prezentowałam Wam już wcześniej, ale na moim fanpage i doszłam do wniosku, że powinno znaleźć się także tu na blogu.
Stare zdjęcia nie nadawały się do publikacji, więc razem z córką miałyśmy pyszną zabawę.
Natalka uznała, że zielony tort jest pycha.
Polecam!
Leśny mech - składniki:
(Tortownica o średnicy 26 cm)
Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 jajka
1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fix
U mnie do dekoracji:
borówki
kolorowe lentilki
ciasteczka grzybki
450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 jajka
1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fix
U mnie do dekoracji:
borówki
kolorowe lentilki
ciasteczka grzybki
Leśny mech - przygotowanie:
Przygotować ciasto.
Szpinak rozmrozić oraz dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.
Jajka ubić z cukrem i stopniowo połączyć z olejem.
Nie przerywając miksowania wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta za pomocą łyżki należy wmieszać szpinak.
Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Ciasto piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ściąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrami i śmietan-fixem.
Śmietankę rozsmarować na cieście, posypać pokruszonym wierzchem i udekorować według uznania.
Wow wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKolorki w sam raz na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńTo fakt :D
UsuńTotalny obłęd. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPrzepiękne ciasto, bardzo podoba mi się dekoracja :)
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńUwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńNigdy nie jadłam... fajnie i oryginalnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńJadłam kiedyś u koleżanki te ciasto i mega mi smakowało. Byłam az zdziwiona ze to szpinakowe bo faktycznie nie czuć go tam. Przepis zapisuje :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie. Daj znać jak sama przygotujesz <3
UsuńCiasto wspaniale się prezentuje ja jakoś nie mogę się zmobilizować na upieczenie tego ciasta ale babkę ze szpinakiem już piekłam
OdpowiedzUsuńPolecam, jest ekspresowe w przygotowaniu.
Usuńswietne ozdoby, a te grzybki mnie urzekly :D
OdpowiedzUsuńMiło mi :* Mojej córce też te grzybki się spodobały. Resztę musiałam solidnie schować ;)
UsuńWygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńŚwietna dekoracja!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSama nigdy nie piekłam, ale jadłam już ciasta ze szpinakiem i były pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper. I kiedyś sama upiecz <3
UsuńPycha i jak slicznie wygladaja te grzybki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPięknie wygląda. Chciałabym wypróbować ale w pucharkach jako mini deserki 🤔
OdpowiedzUsuńTo dobry pomysł, ale może wtedy Pani upiec mniejsze ciasto szpinakowe.
Usuń