Kujawski placek drożdżowy mocno maślany to idealny pomysł na przepyszną, klasyczną drożdżówkę.
Ciasto jest bardzo łatwe, choć troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu warto odrobinę pobawić się w kuchni!
Moja
mama była wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna
oceniła smak placka na wysokim poziomie.
To było jedno z jej ulubionych ciast
drożdżowych.
Piekłam je już mnóstwo razy od ponad 5 lat.
Placek cudownie pachnie, jest puszysty oraz apetycznie rumiany.
Polecam!
Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - składniki:
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm - 35 x 45 cm) (*)
Ciasto:
35g drożdży
80g cukru
150 ml mleka
80g cukru
150 ml mleka
500-550g mąki pszennej
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100g masła
1 szczypta soli
100g masła
Masło z cukrem:
100g masła
100g cukru
Kruszonka:
100g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180-200g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
Kruszonka:
100g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180-200g mąki pszennej
Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - przygotowanie:
Przygotować ciasto.
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.
Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, w dołek wlać
mleko z drożdżami, delikatnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na
10-15 minut.
Jajka ubić z resztą cukru oraz cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło.
Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni),
przykryć ściereczką oraz ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić
swoją objętość).
Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Następnie należy je schłodzić (z formą) w lodówce przez około 15 minut.
Przygotować masło z cukrem.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
(Ja zawsze gotuję 2-3 minuty.)
Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do
wyrośnięcia na dalsze 30 minut.
W między czasie przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć oraz wyrobić za pomocą palców i do momentu aż ciasto podrośnie należy przechowywać ją w lodówce.
Po tym czasie placek obficie posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).
Kujawski placek drożdżowy mocno maślany - dodatkowe informacje:
(*) Według oryginalnej receptury Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla placek należy piec w większej formie, ale ja wolę bardziej wyższe drożdżówki, więc placek zawsze piekę w mniejszej blaszce.
Mocna maślany smak bardzo do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię.
UsuńŁadnie wyrośniety ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam drożdżowe; przepysznie Twoje wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńDrożdżówka z kruszonką to ciasto, które piekła babcia a my wtedy byliśmy dziećmi. Najczęściej to było ciasto z okazji niedzieli. Do tego domowe masło a wersja na bogato to dodatkowo powidła śliwkowe. Pyszotność!
OdpowiedzUsuńRewelacja <3
UsuńPyszny, pięknie wyrośnięty, u mnie wczoraj też ciasto drożdżowe gościło :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) I dziękuję <3
UsuńFajny placek :-) Muszę kiedyś spróbować go zrobić :-)
OdpowiedzUsuńWarto <3 Czekam na efekt.
UsuńJeszcze całkiem niedawno nie przepadałam za takimi wypiekami, ale ostatnio jakoś się przełamałam i je bardzo polubiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam skorzystać z przepisu. Pycha!
UsuńWyglada przepysznie. Ciasto drożdżowe bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńale smacznie wygląda ;)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńLubie!
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
Usuńzjadłabym teraz drożdżówkę z kubkiem kakao!
OdpowiedzUsuńTak najlepiej smakuje.
UsuńWygląda bardzo smacznie, aż szkoda, że bym nie mogła go zjeść :)
OdpowiedzUsuńCukier?
UsuńWspaniały, jak z babcinej kuchni!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWłaśnie poszukuję przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
UsuńTo jest idealne ciasto drożdżowe. Dziś piekłam drugi raz. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Dziękuję za przepis i opis wykonania, który do mnie przemawia. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi i również pozdrawiam. A ma może Pani zdjęcie?
UsuńJakie najlepiej masło kupić? Śmietankowe czy margaryna zwykla7?
OdpowiedzUsuńPolecam masło z minimum 82% tłuszczu.
UsuńTo ciasto musi być przepyszne! Tyle masła gwarantuje obłędnie pyszny smak!
OdpowiedzUsuńOj taaak!
UsuńWitam, czy ubic żółtka z cukrem, czy całe jajka tzn. z białka i żółtka .
OdpowiedzUsuńCałe jajka :)
UsuńProszę mi powiedzieć, czy mogę drożdże zwykłe zastąpić tymi w proszku? Jeśli tak, to w jakich proporcjach ich użyć?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć drożdży w proszku. 15g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych. Wtedy nie trzeba robić rozczynu.
Usuń