Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami to doskonała propozycja na szybki oraz bardzo smaczny obiad.
Jest bardzo aromatyczny i pożywny.
Miękkie mięso idealnie łączy się z warzywami, dodatkiem pieczarek oraz delikatnym sosem.
Polecam!
Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - składniki:
500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
5 pieczarek (większych)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 750 ml wody + 1 łyżeczka domowej vegety
mąka pszenna
olej do smażenia
Opcjonalnie:
natka pietruszki
Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - przygotowanie:
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Całość dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony i następnie przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
Dodać warzywa, pokrojone pieczarki (można też je wcześniej podsmażyć z cebulą) listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Gotowy gulasz doprawić do smaku oraz opcjonalnie wmieszać posiekaną natkę pietruszki.Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - dodatkowe informacje:
W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Ja dokładnie obtaczam mięso, więc na końcu powstaje delikatny sosik.
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
Pyszny i bardzo treściwy :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo aromatyczne danie, jak dla mnie, do tego kasza do kompletu i obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńU nas wczoraj był makaron, a dziś biała kasza gryczana :D
Usuńlubię takie gulasze a najlepiej z dobrym chlebem
OdpowiedzUsuńMasz ulubioną recepturę?
UsuńBardzo lubię gulasze, Twój wyglada pięknie i apetycznie 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMój mąż zajada się takim gulaszem.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCOś dla mojego partnera :)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
UsuńKurcze, szkoda, że nie mam mięsa, bo zrobiłabym go dziś na obiad :) Ale sprawdzę, może akurat :D
OdpowiedzUsuńZrobisz na dniach :)
UsuńDziś zaś nie mam pieczarek :D Mam zrobić naleśniki :) Ale w przyszłym tygodniu zaskoczę wszystkich takim gulaszem :) Nigdy jeszcze go nie robiłam, więc będą zdziwieni :D
UsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńWygląda apetycznie i właśnie konkretnie :D Takiej wersji jeszcze nie jadłam, zresztą widzę że słowo gulasz nie jest Ci obce. Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam.
UsuńDobry gulasz.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńFajny gulasz, podoba mi się dodatek pieczarek :)
OdpowiedzUsuńWzbogaciły smak.
UsuńGulasze lubi moja rodzina ;)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy :)
Usuńdeszczowo, idealna pora na gulasz!
OdpowiedzUsuńU nas to danie całoroczne bez względu na pogodę ;)
UsuńWyglada pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTaki gulasz zawsze dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuńale pyszny, aż ślinka leci! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam.
UsuńOj dawno nie jadłam gulaszu! Aż nabrałam apetytu! Wygląda smacznie i treściwie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńFajna klasyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszny obiadek kochana :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
Usuń