Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą to idealna propozycja na słodką przekąskę.
Są przyjemnie chrupiące oraz posiadają delikatną, kokosową nutę, która rewelacyjnie łączy się z mnóstwem kawałeczków rozpływającej się w ustach czekolady.
Pamiętajcie, że mąka owsiana to wielka skarbnica białka, błonnika, witamin z grupy B i mnóstwa innych witamin oraz minerałów, w tym cynku, magnezu, manganu i żelaza.
To kto się skusi na pyszne ciasteczko?
Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą - składniki:
(około 15 sztuk)
1,5 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) (*)
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1/2 szklanki posiekanej czekolady
Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą - przygotowanie:
W jednej misce wymieszać obie mąki, ksylitol i sodę, a w drugiej jajko, olej oraz mleko.
Następnie wszystkie składniki należy połączyć na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka owsiane z mąką kokosową i czekoladą - dodatkowe informacje:
(*) Jeśli nie macie mąki owsianej to możecie zmielić płatki.
Tak samo można postąpić z wiórkami kokosowymi.
Utuczycie mnie wszystkie na tych blogach kulinarnych :D Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNa takie ciasteczka zawsze się chętnie skuszę.
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńYum pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNie widziałam jeszcze mąki kokosowej. Na razie jestem na etapie poznawania orkiszowej, gryczanej i tak dalej, wiec nie wykluczam, że i do tej dojdę. Fajnie, że piszesz o jej wartościach, bo dzięki temu chcę ją wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJa mąkę kokosową stosuję od bardzo dawna. Spróbuj i sprawdź czy ją polubisz. Jest trochę wymagająca, ale pyszna :D
UsuńPyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :*
UsuńNa pewno zrobię, akurat się zastanawiam, co zrobić z maką kokosową☺
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem :D
UsuńDzisiaj mnie atakują same takie wpisy 😁 wygląda bardzo apetycznie 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
Usuńale bym zjadła ! ;D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Kochana!
UsuńDo kawy jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością!
UsuńFajne są takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJak z zelazem to sie skusze :) Przepyszne :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńCzy można zastąpić mąkę owsianą kokosową lub zblendowanymi płatkami owsianymi?
OdpowiedzUsuńNa końcu wpisu napisałam: (*) Jeśli nie macie mąki owsianej to możecie zmielić płatki.
UsuńTak samo można postąpić z wiórkami kokosowymi.
Przypadł do gustu zarówno przepis jak i smak ciasteczek.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wpis i zapisujemy w ulubionych 💕
Cieszę się i czekam na efekty!
Usuń