niedziela, kwietnia 12, 2020

Batoniki z masła orzechowego (Peanut butter bars) z ciasteczkami w czekoladzie i orzechami nerkowca






Batoniki z masła orzechowego z ciasteczkami w czekoladzie i orzechami nerkowca to pyszna bomba kaloryczna, od której ciężko się oderwać.
Są delikatnie chrupiące, mocno orzechowe i takie połączenie z czekoladą sprawia, że po prostu rozpływają się w ustach!
 Już podczas przygotowania wskazana jest silna wola, ponieważ trudno powstrzymać się od podjadania samej masy.
Ja tym razem swoje batoniki pokroiłam po godzinie, gdyż nie mogłam doczekać się, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.
Polecam!

Zerknijcie też na moje batoniki z masła orzechowego z herbatnikami - klik.


 Batoniki z masła orzechowego - składniki:

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Batoniki:
100g masła
250g masła orzechowego
250g cukru pudru (*)
150g kruchych ciastek/herbatników w czekoladzie
50g orzechów nerkowca (można użyć dowolnych orzechów)
Polewa:
100g czekolady (użyłam deserowej)
1 łyżka masła orzechowego (płaska)
Opcjonalnie:
50g orzechów nerkowca do dekoracji wierzchu 


Batoniki z masła orzechowego - przygotowanie:

Roztopione masło połączyć z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodać masło orzechowe i całość dokładnie zmiksować.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy.
Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej, opcjonalnie ułożyć orzechy i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.
 (Ja nie mogłam się doczekać i tym razem batoniki pokroiłam już po godzinie.)


Batoniki z masła orzechowego - dodatkowe informacje:
 
(*) Radzę, aby nie zmniejszać ilości cukru pudru, ponieważ w tym przypadku jest on spoiwem masy.

34 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie i takie na pewno są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Obawiam się jednak, że w moim przypadku się nie sprawdzą, gdyż nie lubię gdy jest tak dużo orzechowych rzeczy :)
    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakołyki. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) uwielbiam masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym sobie takie zdjadła. Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zabawę w kuchni. Z chęcią bym podesłała, ale nasza blaszka zniknęła ekspresowo.

      Usuń
  6. Jakie pyszne, wygladaja bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie, jednakże nie przepadam za masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja samego też nie jadam, ale jako dodatek do dań i deserów jest pyszne!

      Usuń
  8. Pychota ;) szkoda, że nie mogę ani cukru, ani czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Te batony muszą smakować obłędnie :) Chętnie wypróbujemy go w zaciszu naszej maślarni. Pozdrowienia od całej ekipy Maslove :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne,mam słabość do masła orzechowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kalorycznie, ale na pewno smacznie :) Taki baton od razu postawi na nogi i poprawi humor.

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham orzechy nerkowca, ale najczęściej traktowałam je jako przekąska albo baza do wegańskiego sernika :D batoniki wyglądają tak smakowicie że zaraz ruszę by je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  14. od dawna chodza za mna takie batony, ale boje sie ze wiekszosc sama zjem haaha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger