Batoniki z masła orzechowego z ciasteczkami w czekoladzie i orzechami nerkowca to pyszna bomba kaloryczna, od której ciężko się oderwać.
Są delikatnie chrupiące, mocno orzechowe i takie połączenie z czekoladą sprawia, że po prostu rozpływają się w ustach!
Już podczas przygotowania wskazana jest silna wola, ponieważ trudno powstrzymać się od podjadania samej masy.
Ja tym razem swoje batoniki pokroiłam po godzinie, gdyż nie mogłam doczekać się, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.
Polecam!
Zerknijcie też na moje batoniki z masła orzechowego z herbatnikami - klik.
Batoniki z masła orzechowego - składniki:
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Batoniki:
100g masła
250g masła orzechowego
250g cukru pudru (*)
150g kruchych ciastek/herbatników w czekoladzie
50g orzechów nerkowca (można użyć dowolnych orzechów)
Polewa:
100g czekolady (użyłam deserowej)
1 łyżka masła orzechowego (płaska)
Opcjonalnie:
50g orzechów nerkowca do dekoracji wierzchu
Batoniki z masła orzechowego - przygotowanie:
Roztopione masło połączyć z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodać masło orzechowe i całość dokładnie zmiksować.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy.
Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej, opcjonalnie ułożyć orzechy i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.
(Ja nie mogłam się doczekać i tym razem batoniki pokroiłam już po godzinie.)
Batoniki z masła orzechowego - dodatkowe informacje:
(*) Radzę, aby nie zmniejszać ilości cukru pudru, ponieważ w tym
przypadku jest on spoiwem masy.
Wyglądają przepysznie i takie na pewno są :)
OdpowiedzUsuńOj, tak. Znikają ekspresowo!
UsuńWyglądają przepysznie! Obawiam się jednak, że w moim przypadku się nie sprawdzą, gdyż nie lubię gdy jest tak dużo orzechowych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
To zrezygnuj z orzechów nerkowca.
UsuńJakie smakołyki. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPycha :) uwielbiam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO musze byc pycha :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne!
UsuńMniamuśne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle bym sobie takie zdjadła. Wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńPolecam zabawę w kuchni. Z chęcią bym podesłała, ale nasza blaszka zniknęła ekspresowo.
UsuńJakie pyszne, wygladaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWygląda smacznie, jednakże nie przepadam za masłem orzechowym ;)
OdpowiedzUsuńJa samego też nie jadam, ale jako dodatek do dań i deserów jest pyszne!
UsuńPychota ;) szkoda, że nie mogę ani cukru, ani czekolady :D
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :( <3 Pomyślę nad inną wersją.
UsuńTe batony muszą smakować obłędnie :) Chętnie wypróbujemy go w zaciszu naszej maślarni. Pozdrowienia od całej ekipy Maslove :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Buziaki!
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i również pozdrawiam.
UsuńPyszne,mam słabość do masła orzechowego ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńKalorycznie, ale na pewno smacznie :) Taki baton od razu postawi na nogi i poprawi humor.
OdpowiedzUsuńZ tym to się zgodzę <3
Usuńkocham orzechy nerkowca, ale najczęściej traktowałam je jako przekąska albo baza do wegańskiego sernika :D batoniki wyglądają tak smakowicie że zaraz ruszę by je zrobić :D
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt <3
UsuńDomowe to i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
Usuńod dawna chodza za mna takie batony, ale boje sie ze wiekszosc sama zjem haaha
OdpowiedzUsuńZrób mniej ;)
Usuń