Jeśli lubicie syte i rozgrzewające zupy to zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym będzie idealną propozycją.
Jest naprawdę niesamowicie smaczna!
Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki.
Polecam!
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - składniki:
mięso drobiowe na wywar (u mnie udka)
3 ziemniaki (średnie)
3 ziemniaki (średnie)
1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów)
1 marchewka
1 pietruszka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie)
2 listki laurowe
domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie)
słodka/ostra papryka w proszku
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 60g serka topionego
Opcjonalnie:
świeży koperek/natka pietruszki
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - przygotowanie:
Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.
Mięso wyjąć i do garnka wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.
W przepisie użyłam serka topionego Złoty Ementaler od Sertop.
Na niedzielny obiad w sam raz:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOstatnio chodzi za mną jakaś dobra zupa - ta zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj :*
UsuńLubicie zupky? :)
OdpowiedzUsuńZupy? Tak <3
UsuńNie jadłam jeszcze takiej zupy.
OdpowiedzUsuńA może się skusisz?
UsuńYum fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne połączenie,jadłabym :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję <3
UsuńZapowiada się pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, zupa jest pyszna.
UsuńFajna zupa, ciekawy pomysł z dodatkiem serka topionego :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńZjadłabym taką :-)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
Usuńpyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNigdy nie jadłam takiej zupki a wygląda mega smacznie:):**
OdpowiedzUsuńMoże się skusisz i przygotujesz?
UsuńNigdy takiej nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńKiedyś robiłam zupę z serkiem topionym, ale odkąd nie mogę jeść nabiału... już nie robię
OdpowiedzUsuńPrzykro mi...:*
UsuńNa ile wody?
OdpowiedzUsuńU mnie na "oko". W zależności jaką zupę się preferuje - rzadszą lub gęstszą.
UsuńIle dokładnie mięsa ma być?
OdpowiedzUsuńMożesz dać jedną ćwiartkę lub kilka udek. Jak lubisz!
Usuń