sobota, marca 21, 2020

Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym



Jeśli lubicie syte i rozgrzewające zupy to zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym będzie idealną propozycją.
Jest naprawdę niesamowicie smaczna!
Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki.
Polecam!


Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym  - składniki:

mięso drobiowe na wywar (u mnie udka)
3 ziemniaki (średnie)
1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe

domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie)
słodka/ostra papryka w proszku
sól, pieprz
 Dodatkowo:
około 60g serka topionego
Opcjonalnie:
 świeży koperek/natka pietruszki


Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - przygotowanie:

Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej. 
Mięso wyjąć i do garnka wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.


W przepisie użyłam serka topionego Złoty Ementaler od Sertop.


30 komentarzy:

  1. Ostatnio chodzi za mną jakaś dobra zupa - ta zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie,jadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zupa, ciekawy pomysł z dodatkiem serka topionego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiej zupki a wygląda mega smacznie:):**

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam zupę z serkiem topionym, ale odkąd nie mogę jeść nabiału... już nie robię

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. U mnie na "oko". W zależności jaką zupę się preferuje - rzadszą lub gęstszą.

      Usuń
  10. Ile dokładnie mięsa ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać jedną ćwiartkę lub kilka udek. Jak lubisz!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger