niedziela, marca 01, 2020

Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek



Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek to jedne z moich ulubionych ciastek, które piekę już od ponad 4 lat.
Są naprawdę przepyszne, nie przesłodzone oraz przyjemnie chrupiące.
Jednym słowem najlepsze i idealne do kawy lub herbaty oraz tak do podjadania!
Ich aromat i delikatność niezwykle kusi, a każdy kęs wprost rozpływa się w ustach.
Koniecznie spróbujcie!


Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - składniki:

(około 10 sztuk)
120g mąki pszennej/orkiszowej
60g wiórków kokosowych 
50g masła/margaryny
50g smalcu (*)
4 łyżki cukru (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.)
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.)


 Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - dodatkowe informacje:

 (*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny.
Można go zastąpić masłem lub margaryną.

50 komentarzy:

  1. Szybkie i pyszne, takie lubię :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają. Kocham wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do pochrupania i schrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim ciasteczkom na pewno bym nie odmówiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam,jako wegatarianka dałam olej kokosowy zamiast smalcu.Super

      Usuń
    2. Cieszę się. A masz może zdjęcie? Chętnie dodam je do galerii na fb.

      Usuń
  5. Jak kokosowe to dla mnie,uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokosowe ciasteczka to ja uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tym smalcem to akurat prawda. Zmienia strukturę ciasta i sprawia że ciasteczka są kruchutkie a takie smakują najlepiej. Fajniutkie... mniammm

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciasteczka, a do tego kokosowe więc muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz Kochana że są! A najlepiej sama spróbuj :)

      Usuń
  9. Jakie sliczne ciasteczka. Wiadomo domowe- najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nic nie dorówna domowym ciastkom :*

      Usuń
  10. Przecudne i pyszne na pewno <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w domu wszystkie składniki więc już wiem, co zrobię dziś wieczorem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę zaopatrzyć się w wiórki kokosowe i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne do chrapania przy kawie 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszły pyszne, dodałam mąki kokosowej i oleju kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A może ma pan/i zdjęcie które mogę umieścić w albumie na fb?

      Usuń
  15. witam. Czy masło ma być w temp. pokojowej czy jak na ciasto kruche zimne z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat nie ma różnicy, aby nie było zbyt miękkie.

      Usuń
    2. dziękuję 😊 zrobiłam z zimnym i powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tak pysznych, kruchych i tak przyjemnie delikatnie kokosowych domowych ciastek 😍❤ zjadłam od razu kilka jeszcze ciepłych, bo nie mogłam się powstrzymać 💜

      Usuń
    3. Miło <3 A ma Pani zdjęcie?

      Usuń
  16. Ciasteczka są przepyszne, polecam. Zamiast smalcu dałam olej kokosowy, też wyszły chrupiące

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger