Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek to jedne z moich ulubionych ciastek, które piekę już od ponad 4 lat.
Są naprawdę przepyszne, nie przesłodzone oraz przyjemnie chrupiące.
Jednym słowem najlepsze i idealne do kawy lub herbaty oraz tak do podjadania!
Ich aromat i delikatność niezwykle kusi, a każdy kęs wprost rozpływa się w ustach.
Koniecznie spróbujcie!
Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - składniki:
(około 10 sztuk)
120g mąki pszennej/orkiszowej
60g wiórków kokosowych
50g masła/margaryny
50g smalcu (*)
4 łyżki cukru (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.)
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.)
Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - dodatkowe informacje:
(*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny.
Można go zastąpić masłem lub margaryną.
Szybkie i pyszne, takie lubię :).
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudnie wyglądają. Kocham wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam <3
UsuńDo pochrupania i schrupania ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt :D
UsuńTakim ciasteczkom na pewno bym nie odmówiła.
OdpowiedzUsuńSą pyyyszne <3
UsuńPotwierdzam,jako wegatarianka dałam olej kokosowy zamiast smalcu.Super
UsuńCieszę się. A masz może zdjęcie? Chętnie dodam je do galerii na fb.
UsuńJak kokosowe to dla mnie,uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :*
UsuńKokosowe ciasteczka to ja uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja ;)
UsuńNajlepsze domowe☺☺
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńZ tym smalcem to akurat prawda. Zmienia strukturę ciasta i sprawia że ciasteczka są kruchutkie a takie smakują najlepiej. Fajniutkie... mniammm
OdpowiedzUsuń<3
UsuńŚliczne ciasteczka, a do tego kokosowe więc muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwierz Kochana że są! A najlepiej sama spróbuj :)
UsuńJakie sliczne ciasteczka. Wiadomo domowe- najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nic nie dorówna domowym ciastkom :*
Usuńuwiebiam kokosowe cuda !
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja :*
UsuńJestem pewna, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że takie są <3
UsuńPrzecudne i pyszne na pewno <3
OdpowiedzUsuńDziękuję. I fakt, są pyszne.
UsuńPyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMOja mama też dodawała smalcu do ciasta ;)
OdpowiedzUsuńTo super i znany od dawna patent :)
UsuńMam w domu wszystkie składniki więc już wiem, co zrobię dziś wieczorem :D
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńMuszę zaopatrzyć się w wiórki kokosowe i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńIdealne do chrapania przy kawie 😊
OdpowiedzUsuńOj taaak <3
UsuńFajne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWyszły pyszne, dodałam mąki kokosowej i oleju kokosowego.
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może ma pan/i zdjęcie które mogę umieścić w albumie na fb?
Usuńwitam. Czy masło ma być w temp. pokojowej czy jak na ciasto kruche zimne z lodówki?
OdpowiedzUsuńTu akurat nie ma różnicy, aby nie było zbyt miękkie.
Usuńdziękuję 😊 zrobiłam z zimnym i powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tak pysznych, kruchych i tak przyjemnie delikatnie kokosowych domowych ciastek 😍❤ zjadłam od razu kilka jeszcze ciepłych, bo nie mogłam się powstrzymać 💜
UsuńMiło <3 A ma Pani zdjęcie?
UsuńCiasteczka są przepyszne, polecam. Zamiast smalcu dałam olej kokosowy, też wyszły chrupiące
OdpowiedzUsuńSuper, a może ma pani zdjęcie.
Usuń